Close search

Revoluce v robotice: Nový robot může běžet rychleji než gepard

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Robotika se snaží inspirovat světem zvířat již dlouho. Teď přišel průlom v napodobování způsobu pohybu po pevném povrchu. Na North Carolina State University vyvinuli robota, který může běžet rychleji než nejrychlejší suchozemské zvíře - gepard.

Gepard štíhlý dokáže vyvinout rychlost až 100 kilometrů v hodině. Co z něj ale patrně činí ještě větší unikát, je schopnost měnit akceleraci. Díky tomu je jedním z nejhbitějších zvířat na světě.

Kvůli vysokému výdaji energie kořist pronásleduje jenom 10-20 vteřin. Pokud neuspěje, vzdá to a počká si na další příležitost. Nemusí se ale ničeho obávat, v průměru je úspěšný na 70 %.

Gepard 2.0

Svou rychlost a sílu odvozují gepardi z ohýbání páteře. A právě tímto principem se inspirovali na North Carolina State University, kde vytvořili měkkého robota, jenž má pružinou poháněnou páteř, která má dva stabilní stavy.

Přepínání mezi dvěma stavy uvolňuje značné množství energie, což umožňuje robotovi rychle vyvinout sílu proti zemi," vysvětluje Jie Yin, odborný asistent strojního a leteckého inženýrství na North Carolina State University. To robota v podstatě dostává do trysku.

Už samotný gepard se při běhu země prakticky nedotýká, pohybuje se až sedmimetrovými skoky, při kterých se odráží chodidly. A drápy používá podobně jako běžci hřeby na podrážkách treter. Jeho páteř přitom funguje coby pružina a přesně to výzkumníci napodobili.

Robot nad zemí

Gepardem inspirovaný stroj patří mezi takzvané měkké roboty, co znamená, že fungují jako živé organismy. Namísto toho, aby byly vyrobeny z tuhých materiálů, jsou konstruovány tak, aby měly větší flexibilitu a přizpůsobivost pro plnění úkolů. „V minulosti byly měkkými roboty prolézací stroje, které zůstaly neustále v kontaktu se zemí, a to omezovalo jejich rychlost," dodává Yin.

Nové roboty inspirované gepardem spadají do třídy nazvané LEAP (Leveraging Elastic instabilities for Amplified Performance). Překračují předchozí rekord měkkých robotů, dosahujících rychlost 0,8 délky těla za sekundu, víc jak třikrát a posouvají hranici na 2,7 délky těla za sekundu. Univerzita k tomu zveřejnila i video na Youtube.

Stroje mohou také běhat do prudkých stoupání a když vědci připojili místo nohou ploutev, vytvořili nejrychleji plovoucího měkkého robota. Z dosavadní rychlosti 0,7 délky těla za sekundu se plavec posunul na číslo 0,78.

Na gepardem inspirovaného robota se můžete podívat do GALERIE:

Zdroje: ncsu.edu, euronews.com

Nejčtenější články