Close search

Finanční krize je před námi: správný čas, kdy se naučit investovat

Zdroj:

V průběhu hospodářského růstu snadno zapomínáme na fakt, že nic neroste do nebe. Hospodářské cykly se střídají a když trh stoupá vzhůru, musí také jednou spadnout dolů. V budoucnu, a dost možná to nebude dlouho trvat, dojde k další krizi. Pro investory, a nejen pro ně, je dobré být na tuto situaci připraven. Akciový trh bude totiž fungovat i během krize a určitě se najdou investoři, kteří na něm dokáží vydělat. Přinášíme několik tipů, jak se během následující krize zachovat tak, abyste na ní vydělali. Do čeho tedy investovat?

  1. Akcie základních sektorů

Během recese asi budete chtít na akcie úplně zapomenout. Odborníci na investice ale upozorňují, že byste neměli. Je totiž několik odvětví, která poskytují investorům slušné zisky i během hospodářského poklesu. Pokud tedy během recese na akcie nezanevřete, zvažte investice do zdravotnictví, veřejných služeb, energetiky či spotřebního zboží. Za lékařskou péči, domácí potřeby, elektřinu a potraviny budou lidé utrácet peníze bez ohledu na stav ekonomiky. To znamená, že se pravděpodobně bude těmto akciím dařit i v recesi.

  1. Akcie „dividendových aristokratů“

Spolehlivé dividendové akcie mohou být dobrým zdrojem pasivního příjmu. Podle odborníků je dobré hledat společnosti s nízkým poměrem zadluženosti k ceně akcií a silnou ekonomickou rozvahou. Mezi spolehlivé akcie patří tzv. dividendoví aristokraté. Jsou to společnosti, které navyšovaly výplaty dividend po dobu nejméně 25 po sobě následujících let. Což už je poměrně spolehlivý ukazatel stability společnosti.

  1. Nemovitosti

Kolaps na realitním trhu během poslední krize v roce 2008 byl pro developery a majitele domů noční můrou. Na druhé straně se pro některé investory ukázal být dobrou příležitostí. Až zasáhne recese v plné síle, ceny nemovitostí pravděpodobně klesnou. A to může být příležitost k nákupu. Nemovitost koupíte, můžete ji pronajmout a budete mít zajištěný stabilní pasivní příjem (a nemusí to být zrovna honosná vila, pronajímat se dá třeba i garáž). Každý pasivní příjem je v době recese užitečný pilíř finanční stability. Jakmile hodnoty nemovitostí začnou opět růst, můžete je pak prodat se ziskem.

  1. Zlato a vzácné kovy

Vzácné kovy jsou během zpomalení trhu považovány za tzv. „bezpečné přístavy“. Ať už jde o zlato, stříbro nebo platinu, jsou to komodity, které uchovávají z dlouhodobého hlediska svoji hodnotu. Sice nevytváří žádné zisky ani neposkytují žádné dividendy, jsou to aktiva, které by ve vašem portfoliu rozhodně neměla chybět. Během recesí poptávka po vzácných kovech často sílí a jejich ceny proto obvykle rostou. V průběhu předchozí krize vyrostlo zlato od počátku října roku 2008 do začátku býčího trhu v roce 2012 o skvělých 170%. Jestli se historie bude opakovat nevíme, ale je to dost pravděpodobné. Hospodářské cykly totiž mají své zákonitosti.

  1. Osobní rozvoj

Během recese můžete přijít o práci. Když se vám to náhodou stane a máte dostatečný finanční polštář, investujte do sebe. Zapište se do školy doplňte si vzdělání nebo začněte navštěvovat nějaký rekvalifikační kurz. Získáte nové znalosti či dovednosti, které vám v budoucnu mohou pomoci najít lepší práci. Nebo si prostě jen odpočiňte. Relaxační pobyt v lázních vám po letech dřiny určitě prospěje. Naberete nové síly a třeba vás napadne podnikatelský záměr, který zrealizujete během dalšího růstu. Navíc je dost pravděpodobné, že během krize bude takový pobyt bude asi levnější než na vrcholu hospodářského cyklu.

Zdroj: tradeinfo.cz

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu