Close search

Elon Musk: Za tři roky budeme na Starship vozit lidi do vesmíru. Je potřeba opustit Zemi, než ji zlikviduje Slunce

Wikimedia Commons/U.S. Northern Command, Public domain/SpaceX Zdroj: Wikimedia Commons/U.S. Northern Command, Public domain/SpaceX

Technologický vizionář Elon Musk navrhuje, abychom se stali mezihvězdným druhem, protože jednou přijdeme o domovskou planetu. A nebylo by dobré být u toho.

Obvykle je to záležitost vědců, kteří počítají s tím, že přibližně za 5-6 miliard let Slunci dojde palivo, stane se nestabilní hvězdou a následně červeným trpaslíkem. Teoreticky tedy má lidstvo času ještě dost.

Do vesmíru a ještě dál

Jenže Elon Musk nás na to chce připravit do nejdřív. V podcastu Sway popisoval nejen přednosti své nové hračky Starship, s níž plánuje dosáhnout na Mars, ale také si neodpustil několik pochmurných vizí budoucnosti.

Nakonec Slunce expanduje natolik, že pohltí Zemi,“ řekl šéf společnosti SpaceX. Budoucnost lidstva vidí na Marsu. Zatímco Země obíhá Slunce přibližně ve vzdálenosti 149,6 milionů kilometrů, Mars je od něj v průměru vzdálen 229 milionů kilometrů. „Nemyslím si, že je to konec světa, ale zároveň si musíme pospíšit. Čím déle trvá přechod na udržitelnou energii, tím větší riziko podstupujeme," varuje Musk.

Díky projektu Starship se jeho plán na záchranu lidstva, jenž se má stát meziplanetárním druhem, může proměnit ve skutečnost. Alespoň Musk to vidí jako první krok. Nejdřív ale plavidlo čekají ostré testy, podle všeho vzlétne do vesmíru příští rok v srpnu. Zatím bez posádky. „Myslím, že to bude pro lidi bezpečné za dva, ale určitě za tři roky," dodává optimisticky.

Vzhůru na Mars

Zajímavé je, že zatímco Musk plánuje lidi dostat na Mars, nad tím, že by letěl sám, neuvažuje, nebo to v rozhovorech momentálně nevylučuje. Jako kdyby se bál naplnění svého celoživotního snu. Nicméně v jeho vizi je nutné vyslat na rudou planetu tisíc kusů Starship, aby tam dopravil milion lidí. A výrobu raket chce stihnout v průběhu devíti let.

Jsme schopni snížit náklady, takže daňovému poplatníkovi ušetříme spoustu peněz. Vyvíjíme startovací technologie s opakovaně použitelnými raketami, co je pro přístup do vesmíru velice důležité," vysvětluje Musk s tím, že jednorázové nosné rakety, které se po startu v troskách zřítí do oceánu, považuje za šílenství. A dodává, že je smutné, když se lidstvo dokázalo v roce 1969 dostat na Měsíc, ale v roce 2020 se tam nemůže vrátit.

Zdroj: nytimes.com

Nejčtenější články