Close search

Dnes startuje největší futuristická akce ve střední Evropě. Budoucnost je teď!

Pixabay.com

Již potřetí máme před sebou dva dny plné technologií a revolučních vynálezů, které se z oblasti sci-fi přesouvají do reality. Významná futuristická konference a ojedinělý festival tentokrát proběhnou na pražském Výstavišti, jako pokaždé slibují návštěvníkům možnost dotknout se budoucnosti. Co nás čeká?

Future Port Prague potřetí

Ve dnech 10. a 11. září se sjedou do Prahy řečníci z celého světa, aby diskutovali o tom, jak bude společnost vypadat v budoucnu. Dávají možnost posunout se vpřed v čase. Ředitel festivalu, spoluzakladatel Etnetera Group Martin Holečko chce i díky této akci Prahu profilovat jako místo, odkud lze změnit svět.

„Future Port Prague je setkáním aktivních lidí, firem a organizací, kteří chápou, že prudký rozvoj technologií je nezadržitelný fenomén, který nám v naší malé zemi, otevírá úplně nové možnosti, jak se zapojit do tvorby globální budoucnosti. Díky větší dostupnosti a levnější ceně technologií dnes můžete z Prahy nebo Brna dělat projekty, které dřív byly vyhrazené místům jako Silicon Valley,“ říká Martin Holečko.

Roboti, AI, virtuální realita nebo drony

Roboti, umělá inteligence, virtuální realita, ale také biotechnologie, nanomateriály, autonomní vozidla, drony nebo 3D tiskárny. To vše na festivalu budou prezentovat firmy a start-upy z celého světa.

Future Port Prague se bude věnovat budoucnosti mobility, práce a vzdělávání, také zdraví, bezpečnosti nebo jídlu. Budoucnost potravin údajně spočívá v inovativních způsobech pěstitelství a umělém mase.

Co byste o umělém mase měli vědět? Podívejte se DO FOTOGALERIE.

Steak z laboratoře a potraviny z hmyzu

Umělé maso je gastronomickým trendem, který nabývá reálnou podobu v několika inovativních společnostech. Jakkoli se může zdát vzdálený, již nyní v oblasti zdravějšího masa působí celá řada firem, mj. Impossible foods, která své umělé maso dodává do fastfoodového řetězce Burger King.

Brian Spears ze společnosti New Age Meats, která pěstuje maso v laboratoři z kmenových buněk zvířat, se na konferenci představí jako řečník, stejně tak i Vitor Espírito Santo, biomedicínský inženýr ze společnosti Just. Společně se svým kuchařem bude Vitor na festivalu své laboratorní maso také vařit. Lákají na možnost ochutnávky. Dáte si?

Nejde však jen o umělé maso, budoucnost potravin zahrnuje také potraviny z hmyzu, například produkty z cvrččí mouky, které vyrábí také český start-up SENS.

Budoucnost je přičítána i vertikálnímu farmaření nebo metodám aeroponie, kdy se rostliny pěstují pouze prostřednictvím vzduchu a speciálního aerosolu.

Jaké technologie vládnou světu? Budoucnost technologií, a nejenom technologií vám přiblíží FOTOGALERIE.

Nejčtenější články