Close search

Cítit chuť bez jídla? Technologickou novinku z Japonska stačí olíznout

Homei Miyashita Zdroj: Homei Miyashita

Japonský vynálezce Homei Miyashita vymyslel přístroj, který umožní pocítit chuť bez toho, aby si člověk vložil do úst nějaké jídlo nebo nápoj. Zatím zvládá jednoduché věci, ale jeho možnosti jsou prakticky neomezené.

Homei Miyashita vlastně přichází s úplně novým způsobem, jak lze vnímat technologii. Už nejde jen o to, jakou má něco uhlopříčku, rozlišení, kapacitu nebo výdrž baterie. Ale také o to, jak to chutná.

Zatím má přístroj futuristický název Syntetizér Norimaki a jde o váleček s gelovými výstupky na jedné straně. Po jejich olíznutí se dostaví na chuťových pohárcích stejné vjemy, jako při klasickém stravování.

Skládání chutí

Výzkumník z Univerzity Meiji pracoval se stejným principem, jako fungují digitální technologie. Pokud se podíváte na displej vašeho telefonu, vidíte sice pestrobarevné obrázky, ale ve skutečnosti se skládají ze tří základních barev – modrá, červená, zelená. Ty jsou v podobě malých barevných pixelů smíchány různými způsoby a intenzitou, díky čemu pak dohromady vytvářejí obraz.

Stejné to je i s jazykem, který dokáže rozeznat sladkou, slanou, kyselou, hořkou a chuť umami. Méně známá umami je odvozena od japonského výrazu pro příjemnou pikantní chuť a byla ke čtveřici základních chutí zařazena relativně nedávno, v roce 1990.

Miyashitu napadlo, že když vymyslí zařízení, které bude schopné míchat tyto chutě různými způsoby, teoreticky může napodobit třeba sushi.

Chuťový semafor

Syntetizér Norimaki tvoří pět barevných výstupků z agaru, co je želé podobná látka vyrobená z mořských řas. Tyto výstupky jsou umístěné na jedné straně trubice a na simulaci chutí používají různé složky – glycin představuje sladké, kyselina citronová kyselé, chlorid sodný slané, chlorid hořečnatý zastupuje hořké a glutaman zase umami.

Když si přitisknete gelové výstupky na jazyk, aktivují se a jejich vzájemná interakce vytvoří požadovanou chuť. Dosavadní testy ukázaly, že je možné reprodukovat gumové cukříky nebo sushi. Bez toho, aby si pokusní králíci vložili do úst byť jen kousek potravy.

Budoucnost diet?

Název přístroje – Syntetizér Norimaki – odkazuje na sushi. Norimaki je typ mořských řas, do kterých se jednotlivé kousky sushi balí. V jednom ze svých experimentů Miyashita vylepšil zážitek pokusných subjektů obalením syntetizéru sušenými řasami a tím posílil vjem slané a kyselé chutě. Více tak napodobil pocit konzumace sushi.

V současné době je zařízení docela objemné a není připraveno na masové rozšíření. Ale když bude zájem, časem se určitě povede zmenšit a zjednodušit Syntetizér Norimaki tak, aby se vešel třeba do kapsy. Na vysokohorské tůře už nebude potřeba jíst jenom proteinové tyčinky, klidně si můžete daleko od moře líznout třeba čerstvého tuňáka. Uvažuje se ale hlavně nad využitím u lidí, kteří si musí hlídat stravu kvůli váze nebo zdravotním problémům a jisté potraviny ze svého jídelníčku museli vyřadit.

Zdroje: ladbible.com, techxplore.com, designboom.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu