Close search

České podcasty pro ženy: Kdo vás bude inspirovat a kdo svým slovem zaručeně pobaví?

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Fenoménu mluveného slova zřejmě neunikl nikdo. Zejména v posledním roku, kdy zažívají české podcasty obrovský boom a pomalu dobíhají zahraničí, kde je tento formát populární již dlouhá léta.

Traduje se, že zlatá doba Instagramu brzy skončí. Tak to bylo i s videi. Před několika lety byl absolutní vzestup youtuberů a zdálo se, že tato platforma nahradí klasickou televizi. To se, pro nynější mladou generaci, možná stalo, ale bez dlouhého trvání. Influenceři si to poměrně rychle uvědomují a proto budují svoje pevné pozice i jinak. Tehdy Instagramem, nyní podcasty.

U nás se pořád jedná o platformu, která si své místo teprve získává. Jak vyplynulo z průzkumu agentury Nielsen Admosphere, loni vědělo o podcastech jen 11 % Čechů, . Pokud hledáte něco jiného než hudbu, a to například ke cvičení, běhu, úklidu nebo jen do auta, přečtěte si, kdo stojí za váš čas.

 

Tereza Salte, mateřství a skvělý nos na unikátní projekty

Jak o sobě sama říká, je mámou, která žongluje byznys a mateřství. Nejen, že je úspěšnou blogerkou, ale také úspěšnou podnikatelkou. Do Čech se svým norským manželem Johnim přinesla projekty, které jsou svou činností unikátní. Od blogu se dostala až k agentuře Elite Bloggers zastupující blogery a influencery.

Vydává podcast V Oblacích, který je opakovaně na předních příčkách poslechovosti. Vypráví v něm o životě v Norsku, o mateřství a synu Williem, o tom, jak se snaží žít pomaleji, nebo o tom, co se jí v životě tak úplně nepovedlo. Pokud by vás V Oblacích nezaujalo, s Karlem Kovářem alias Kovym, jedním z nejznámějších influencerů u nás, vydávají společně podcast Linka.

U unikátní myšlenky činnosti agentury ale Tereza nezůstala, a tak na podzim roku 2019 s manželem, který je zároveň jejím společníkem ve firmě, otevřela první podcastové studio u nás. Velký počet českých podcastů je nahrávaný právě zde.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Tereza Salte (@terezainoslo),

Inženýrky srdce aneb... jauuu, PS: to bolelo

Hledáte něco, u čeho se zasmějete, oddychnete si a zároveň se možná tak trochu poučíte? Slovenská dvojice Eva Kramerová a Petra Polnišová natáčí podcast, který se věnuje vztahovým problémům, kontroverzním otázkám a příběhům posluchačů. Pokud by vás tato témata nijak nezaujala, věřte, že jejich humor si zamilujete v první minutě. Eva se dost často věnuje svému single životu, má vcelku jasno, koho by už doma nechtěla, zatímco starší Petra vám dá pohled matky s životními zkušenostmi.

Evu můžete znát například z filmu LOVEní a Petru zase ze slovenské verze Partičky nebo Ordinácie v ružovej záhrade.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jauuu PS: To Bolelo (@jauuu_ps_tobolelo),

Alenka ze Školy stylu

Pokud se chcete dozvědět něco zajímavého a užitečného od někoho, kdo je vždy ve svých slovech upřímný, jste tu správně. Seznamte se, Alena Šafratová, dáma, která má vkus a co říct. Vybudovala úspěšnou firmu, pracovala pro časopis Elle a přesto je milá, skromná a ke svým sledujícím vždy vstřícná. Najdete u ní témata, o kterých nemluví každý. Třeba proč se rozhodla nemít děti, jak si udržuje motivaci nebo i to, jak ji smrt otce posunula v životě dál. Naučí vás, jak přemýšlet o penězích a proč jsou myšlenky, které vám dali do hlavy rodiče, rizikem, že neuspějete. Je vždy upřímná, pobaví a naučí, že mít styl zkrátka není těžké. Inspiruje tisíce lidí a pokud jste o ní ještě neslyšeli, určitě to musíte napravit. Stojí to za to!

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Alenka (@skolastylu),

Petr Ludwig

Kdo by neznal Deep Talks? Za jedním z nejúspěšnějších podcastů v České republice stojí člověk, který se rozhodl naučit lidi neprokrastinovat a neodkládat úkoly. Petr je zběhlý řečník, má za sebou stovky přednášek na téma Konec prokrastinace, vycházejících z jeho stejnojmenné knihy. Návod, jak být efektivnější, byl přeložen do desítek jazyků a slavil obrovský úspěch. Ludwig se v rozhovorech věnuje nejrůznějším tématům, díky čemu si každý posluchač může najít to své.

Žije New Yorku a má skvělou angličtinu, proto se nevyhýbá ani anglickým podcastům, ve kterých se objevují opravdu zvučná jména jako byla třeba Ola Rosling, spoluautorka knihy Faktomluva. V poslední době pořádá Ludwig mimo přednášek i populární Deep Talks Live.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Petr Ludwig (@petrludwig),

Markéta Gajdošová

Výživová poradkyně a spoluautorka knihy Cesta k opravdovému jídlu, kterou napsala s Evou Ehrenbergerovou. Pokud vám jméno Evy něco říká, jste na správně stopě. Je to máma Lucie a Nicole Ehrenbergerových, influencerského dua A Cup Of Style, které natáčí podcast Se ségrou.

Markétiny podcasty najdete pod názvem Marketa's Vibes. Sdílí v nich své názory, rady - a to nejen o jídle. Dozvíte se tipy na zdravý životní styl, práci a její filozofii. Pokud jste někdy přemýšleli nad tím, že byste chtěli žít zdravěji, tento podcast je pro vás to pravé.

Markéta natáčí ve studiu Elite Bloggers.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Markéta Gajdošová | Nutrition (@marketgajdosova),

Táta z Dvou tátů: David Vaníček

Pokud vám neunikl příběh o dvou mužích, kterým se podařilo prostřednictvím náhradního mateřství v Americe mít své vlastní dvě nádherné holčičky, musíte si poslechnout Davidův podcast s názvem Slyšíme se? Otevírá spoustu důležitých témat, jako je například coming out, proč ho poznamenala trojka v první třídě, nebo jak se vůbec dá zvládnout výchova dvojčat. Co určitě oceníte je Davidův příjemný hlas, který se skvěle poslouchá. Jeden z posledních podcastů natočil se svým partnerem Michalem, jehož nakažlivý smích se zkrátka musí zažít!

Pejskárium čili o výchově!

Jste-li milovníky psů, zaměřte se na Pejskárium. Najdete v něm mnoho užitečných nápadů, rozhovorů s veterináři či tipy na výchovu a výcvik. Podcast natáčí sympatická Tereza a její lásku ke zvířatům určitě nepřehlédnete. Podcast také patří do flotily Elite Bloggers.

Literatura jako zdroj inspirace

Fanoušci dobrých knih by si neměli nechat ujít podcast Lucie Zelinkové o ženách a literatuře. Jako inspiraci na dobré čtení můžete sledovat i její profil na Instagramu @luciezel. Tipů na knihy není nikdy dost!

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Lucie Zelinková (@luciezel),

Proti proudu

Nelze opomenout podcast Dana Tržila, který se věnuje rozhovorům s inspirativními a zajímavými českými osobnostmi. Mezi nimi najdete například Jana Mühlfeita, Michala Horáčka, Kamilu Boudovou, Yemiho nebo Martina Černohorského.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Proti Proudu (@proti_proudu_podcast),

Podcasty Českého rozhlasu

Nelze nedoporučit ani perlu českých podcastů, takovou malou podcastovou loď. Český rozhlas pod svou značkou vydává obrovské množství podcastů z různých oblastí - rozhovory, zajímavá témata či historické fakty. Do jejich repertoáru patří například Buchty, Matematika zločinu, 100 příběhů z protektorátu nebo Alter Eko. Podcastů je opravdu nepřeberné množství a vybere si každý. Mezi absolutní špičku patří Blízká setkání Terezy Kostkové, která je opravdu Paní moderátorka. Pokud si nezamilujete její uklidňující hlas, který je pro poslouchání přímo stvořený, elegance, se kterou pokládá otázky a inteligence, kterou v rozhovorech projevuje, pro vás inspirací jistě bude.

Pokud by vám u podcastů chyběl obraz, některé z nich najdete jako videa na kanále Youtube.

 

Máte tip na další zajímavý podcast? Dejte nám vědět na Instagramu @extralife.cz!

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu