Close search

Blízké setkání planet: Jupiter a Saturn připravují neobvyklé divadlo. Naposledy se odehrálo v roce 1226

Unsplash.com Zdroj: Unsplash.com

Jupiter a Saturn připraví k Vánocům neobvyklý dárek nejen pro astronomy. Planety se totiž k sobě přiblíží nejvíc za posledních 800 let.

Letos je noční obloha bohatá na události, které se odehrají jednou za hodně dlouhou dobu. Mars se octl nejblíž k Zemi a viděli jsme i famózní roj Drakonid. Patrně nejunikátnější věc se ale uskuteční za několik týdnů.

Jupiter a Saturn na návštěvě

Pozorovatelé hvězd se kolem Vánoc dočkají báječné podívané - Jupiter a Saturn se k sobě na noční obloze přiblíží natolik, že budou vypadat jako jediný bod jasného světla. Ve skutečnosti je, samozřejmě, bude dělit velká vzdálenost, nečekejte kolizi nebeských těles.

Zarovnání mezi oběma planetami je poměrně vzácné, vyskytuje se přibližně každých 20 let. Ale tato konjunkce je výjimečně vzácná kvůli tomu, jak blízko k sobě se dostanou,“ říká astronom Patrick Hartigan z Rice University.

Čekání na setkání planet

Jupiter a Saturn nabídnou lidem na celém světě doslova nebeskou lahůdku. Planety se k sobě budou přibližovat ve dnech 16. až 25. prosince a nejlepší příležitost na pozorování nastane krátce po západu Slunce 21. prosince. Naposledy k něčemu takovému došlo před 800 lety, sledovat obě planety pohromadě bylo možné těsně před úsvitem 4. března 1226.

Podle Hartigana je nejlepší místo k pozorování setkání Jupitera se Saturnem někde poblíž rovníku, ale pokud bude obloha jasná, mělo by být viditelné téměř kdekoli na Zemi. Na další přiblížení se nebude čekat dlouho, nastane v březnu 2080. Poté se však Jupiter a Saturn k sobě přiblíží podobným způsobem až v roce 2400.

Zdroj: rice.edu

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu