Close search

Avengers: Endgame ukončili největší filmovou ságu historie přesně před rokem. Co se od té doby změnilo?

Walt Disney Studios Motion Pictures Zdroj: Walt Disney Studios Motion Pictures

Avengers: Endgame byl v pořadí 22 přírůstek Filmového univerza Marvelu, tedy série více či méně propojených komiksových snímků, kterou v roce 2008 začal Iron Man s Robertem Downey Jr. Herec u Avengers zůstal až do konce a sehrál v epickém, miliardovém finále zásadní roli.

Před rokem jsme byli svědky nevídaného úkazu, kdy komiksoví hrdinové, mainstream zaměřený na efekt, vyvolávali husí kůži a přeplněná kina prožívala trojhodinový film s emocemi rovnajícími se prvotřídním sportovním utkáním.

Dnes je v kinech ticho. A možná je to dobře, protože se pozornost soustředí na zdravotníky, kteří v ně vždy vstřícných podmínkách bojují v realitě za životy lidí ohrožených pandemií koronaviru. Ale fanoušci Avengers mysleli i na to.

Vraťme se však k filmu. Dvaadvacet snímků natočených od roku 2008 podle komiksů od Marvelu vytvořilo v historii kinematografie nevídanou mozaiku příběhů, v níž každý fungoval relativně samostatně, ale dohromady tvořily velkou fresku.

Nic takového se nikdy nikomu nepovedlo a patrně ani nepovede, protože to chce šikovně vymyslet a dodržet dlouhodobý plán. A byť se o něco podobného pokusilo studio Warner Bros., které vlastní práva na Batmana nebo Supermana, po několika nezdarech se na sdílený vesmír "zapomenulo". Marvel zůstává nedostižnou jedničkou.

Hubený rok

Letos měl příběh Marvelu pokračovat tzv. čtvrtou fází snímky Black Widow a Eternals. Jenže pandemie koronaviru zavřela na jaře kina po celém světě a premiéry se posouvaly. Zatím to vypadá tak, že se prvního ze zmiňovaných filmů dočkáme v listopadu a druhého v únoru příštího roku.

Nejde jen o posun. Znamená to také prodloužení reklamní kampaně, co si vyžádá dodatečné miliony. V porovnání s minulým rokem, kdy dvě marvelovky od Disneyho, Captain Marvel a Avengers: Endgame, utržily téměř čtyři miliardy dolarů (přibližně 90 miliard korun), to letos bude hubené. Black Widow možná nevystřelí ani na miliardu. V účetních knihách se výpadek nebude vyjímat hezky. Říká se tomu nevyužitá příležitost.

Boj o diváka

Posouvaly se velké premiéry všech studií, takže po konci pandemie bude v kinech přetlak drahých filmů a balík peněz od diváků se bude dělit mezi víc zájemců.

Zatím nejisté také je, jak to u Marvelu udělají s plánem propojit filmy a televizní seriály točené pro online platformu Disney+. Budou čekat, až se snímky podívají do kin? Nebo raději půjdou do vysílání dříve, aby si nová streamovací služba na sebe rychleji vydělala?

S diváckým zájmem souvisí i fakt, že byť se herci jako Scarlett Johansson, Robert Downey Jr. nebo Chris Hemsworth dobře vyjímají na plakátech a tahají filmy o superhrdinech nahoru, pokud točí něco jiného, diváci to ignorují.

Hemsworth měl dva měsíce po Avengers: Endgame v kinech snímek Muži v černém: Globální hrozba, který těžil jak z jeho komiksové aury, tak ze slavných předchozích dílů. Nicméně se mu povedlo utržit jen lehce pod čtvrt miliardou a na další díl to nestačí. Johansson se objevila v snímku Králíček Jojo od Taiky Waititiho, režiséra úspěšné komiksovky Thor: Ragnarok, ale globální tržby nepřekročily ani 90 milionů dolarů. A do třetice můžeme zmínit největší hvězdu - Robert Downey Jr. letos uvedl do kin dlouho očekávanou rodinnou podívanou Dolittle. Film ale skončil se ztrátou 100 milionů dolarů (2,5 miliardy korun).

Neopakovatelný moment?

V komiksovém žánru nebývá časté, aby tvůrci požádali diváky, ať neprozrazují děj těm, co snímek ještě neviděli. Obvykle je předloha dostatečně známá.

Když to loni udělal v Cannes Quentin Tarantino na projekci snímku Tenkrát v Hollywoodu, dávalo to smysl. Šlo o jeho autorský kousek, který sice rekonstruoval jednu skutečnou éru, ale zejména ke konci dost volně. Diváci by přišli o zajímavé překvapení.

Ale Avengers: Endgame? A stejně ve filmu došlo na několik momentů, které dodnes vzbuzují úžas a na Youtube je spousta videí zachytávajících bouřlivé reakce publika na klíčové scény.

Avengers: Endgame patří mezi nejdražší filmy historie, jenom samotné natáčení spolklo 365 milionů dolarů (8,3 miliardy korun) a s náklady na distribuci a reklamu to šlo hodně přes půl miliardy. Tržby ve výši 2,797 miliardy dolarů (64 miliard korun) dávají tušit, že půjde o výdělečný podnik. Podrobná čísla zveřejněna nebyla, ale i když si tvůrci a herci přijdou na nějaká dodatečná procenta z tržeb, mateřské studio Walt Disney rozhodně nebude tratit. Jen mu v příštích letech podobně spolehlivě výnosná série bude chybět.

Jsme teď vlastně opět na začátku i s diváky, kteří nebyli v roce 2008 u toho, když se začalo na konci prvního Iron Mana budovat Filmové univerzum Marvelu. Většina hrdinů je pryč a ti, co zůstali, plus spousta nových, teď otevírají novou kapitolu, která za zhruba další dekádu může vyústit do dalšího masivního filmu. Ale i nemusí, pokud se nepovede zaujmout publikum. Něco nám však říká, že to dopadne dobře. U Marvelu vědí, co dělají, a navíc se jim vrátila práva na Fantastic Four a X-Meny. Je jasné, že nejbližší eventový kousek bude ještě o poznání větší.

Architekt série Avengers a producent Kevin Feige napsal nedávno na Twitter ke vzpomínkovému videu, na němž Captain America zvedá Thorovo kladivo, že jde o hezkou připomínku toho, co jsme všichni společně dělali před rokem. „A hezkou připomínku toho, co jednou budeme spolu dělat znovu."

To zní jako příslib velkých věcí.

Na překvapivé momenty z filmu Avengers: Endgame se můžete podívat do GALERIE:

Nejčtenější články