Close search

Auta bez pedálů a řadící páky! Technologie brzy převrátí naruby i svět dopravy

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Rozvoj technologií zasahuje do mnoha oblastí lidské činnosti, výjimkou není ani doprava. Autonomní vozidla se již nyní testují v řadě zemí. U nás se jim mj. věnuje profesor Fakulty elektrotechnické ČVUT Jiří Matas, který také přináší zajímavé informace.

Rozsypaná sůl je problém

Profesor Matas, který se podílí na vývoji systémů autonomních vozidel, uvedl pro ČTK, že již nyní jsou autonomní auta s kvalitní výbavou schopna jezdit po dálnici. Při příznivých podmínkách nemají auta bez řidiče větší problémy, dlouhé úseky bez prudkých zatáček zvládají bez potíží.

Stále však existuje nespočet nestandardních situací, které auto bez řidiče rozhodí, a tím podstatně zhorší bezpečnost pasažérů. „Autonomní vozidlo zmate například i rozsypaná sůl na silnici,“ upozorňuje profesor Matas. Současně také vyzdvihuje požadavky na podrobné mapy a co nejdetailnější informace o konkrétní cestě. Ty jsou pro provoz autonomních vozidel klíčové.

Do deseti let budou na silnicích

Jakmile budou chytrá auta umět rozeznávat všechny situace typu rozsypaná sůl na vozovce, vrávorající chodec či poletující předmět, přinesou do dopravy dle odborníka vyšší bezpečnost. Jednotlivá auta zvýší bezpečnost i tím, že spolu budou komunikovat navzájem.

Podle profesora Matase nás však nečeká žádná zásadní revoluce. Nasazení autonomních vozidel bude probíhat postupně, také s ohledem na cenu technologií a státní regulaci. Legislativa je nezbytná, nepůjde to ani bez všeobecného přijetí společnosti.

V reálném provozu by se dle experta mohla autonomní vozidla pohybovat už do deseti let. Podle automobilek nebudou mít auta budoucnosti pedály ani volant. Podobně to vidí i čeští řidiči a účastníci silničního provozu.

Podle průzkumu STEM/MARK pro futuristický festival Future Port Prague si více než polovina Čechů myslí, že do 10 let nás budou vozit auta, které nebudou mít pedály, řadicí páku a nebudou potřebovat fosilní paliva.

Přestože se očekává masivní přechod na alternativní paliva a automatickou převodovku, respondenti průzkumu revoluční změny v řízení auta neočekávají. Dokonce ani nevěří, že by auta v dohledné době mohla létat. Přitom jsou jednou z nejzářnějších a nejrychleji se rozvíjejících technologií současnosti také drony...

Co dalšího nás čeká v nejbližších letech? Jaké technologie změní svět?

To odhaluje FOTOGALERIE.

Nejčtenější články