Close search

Alfons Mucha promlouvá ze svého obrazu hlasem Pierce Brosnana

imucha.com Zdroj: imucha.com

Nejrozsáhlejší sbírka díla Alfonse Muchy se po sedmi letech vrátila do Obecního domu. Slavná kolekce originálních plakátů a dalších neméně ohromujících artefaktů secesního mistra, jejíž základy položil v minulosti tenista Ivan Lendl, se ve světové premiéře ukazuje v unikátní podobě.

Ženám z plakátů vdechli tvůrci život prostřednictvím nejmodernějších špičkových technologií, stejně tak ožívá sám Alfons Mucha, který na návštěvníky promlouvá z obrazu, digitalizované a ozvučené výjevy z monumentální Slovanské epopeje návštěvníka doslova vtáhnou do dějin slovanských národů. To vše a mnohé další nabízí fascinující pohled jak na originální tvorbu velikána české secese, tak ji zároveň přibližuje současným způsobem.

Prosvětlená replika kusu katedrály sv. Víta

„Na své si proto přijdou jak milovníci klasického výtvarného umění, tak i vyznavači posouvání kusu naší umělecké historie do soudobých rozměrů. Těšit se mohou i návštěvníci, kteří zavítali na výstavu v roce 2013. Od té doby totiž sbírka prošla výrazným rozšířením a podařilo se nám získat další velmi vzácné originály. Namátkou mohu jmenovat Figures décoratives, obraz Modlitba nebo skici vitráže katedrály sv. Víta. Dokonce jsme nechali vyrobit její nasvětlenou zmenšenou repliku, která je v expozici k vidění. Navíc listy skicáře se digitálně samy obrací,“ říká Richard Fuxa, autor projektu. Ten také upozorňuje na několik vybraných zajímavostí.

Pro namluvení Alfonse Muchy v angličtině se organizátorům podařilo získat hereckou hvězdu světového formátu, Pierce Brosnana. Ohromující jsou i rozpohybované krásky ze souboru jedněch z nejoblíbenějších plakátů, Drahokamy. Doslova fascinující jsou na stěnách levitující předměty z Documents décoratifs nebo rozezvučený obraz významných českých skladatelů, který namaloval Alfons Mucha.

Turisté míří na výstavu z celé ČR

Výstava zaznamenává od svého otevření velký návštěvnický ohlas, do metropole se na ni sjíždějí turisté i ze vzdálených koutů republiky, před podzimním nárůstem nakažených koronavirem i ze zahraničí. „Jsme rádi, že zejména v současné nelehké době výstava významně pomáhá přivádět turisty do Prahy. V aktuálně opět vyprázdněném městě je expozice jedním z lákadel, které poutá návštěvníky z nejrůznějších regionů. Těší nás, že zájem o výstavu pomáhá přispívat do rozpočtu metropole,“ dodává Richard Fuxa.

Pro návštěvníky přichystali tvůrci výstavy v Obecním domě také obchod s tematickým zbožím, aby si mohli i po odchodu z výstavy odnést trvalou upomínku na jedinečný zážitek, jenž expozice nabízí. Najdou v něm pestrou nabídku od drobných upomínek v podobě záložek do knížky či magnetů přes originální hedvábné šátky či oblečení s motivy Muchových děl nebo reprodukcí plakátů v nejvyšší možné kvalitě až po limitovanou edici šampaňského iMucha & Moët.

Otevřeno denně včetně pondělí

Výstava je otevřena denně od pondělí do neděle od 10 do 19 hodin a vstupenky je možné koupit buď na místě v pokladně Obecního domu nebo prostřednictvím prodejní sítě Ticketmaster. Návštěvu není potřeba předem žádným způsobem rezervovat.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu