Close search

5 tipů, na co si dát pozor při půjčování peněz online

Photo by Corinne Kutz on Unsplash Zdroj: Photo by Corinne Kutz on Unsplash

Půjčit si peníze nebylo nikdy jednodušší a dostupnější než dnes. Nabídky na nejvýhodnější a nejrychlejší online půjčky se na nás sypou ze všech stran, rizika s nimi spojená ale nezmizela. Co je důležité si pohlídat při výběru půjčky a jak nenaletět neférovým poskytovatelům?

1. Srovnejte nabídky online půjček

Ať narazíte na sebevýhodnější nabídku online půjčky, nesjednávejte si ji bezmyšlenkovitě a vždy ji porovnejte s ostatními. Se srovnáním vám pomůže online srovnávač půjček. Stačí jen zadat sumu, kterou si potřebujete půjčit, a ve vteřině se vám zobrazí všechny nabídky. U jednotlivých půjček pak najdete jejich vlastnosti, jako jsou způsob vyplacení, úroková sazba či reprezentativní příklad.

2. Prověřte poskytovatele

Proklepnout si poskytovatele půjčky je důležité obzvlášť v případě, že si půjčujete u nebankovní instituce. I krátkodobý úvěr je závazek na období v horizontu několika týdnů až roků a s neférovou společností se tak můžete snadno dostat do dluhové pasti. Věnujte proto čas rešerším, pročtěte si recenze klientů a ověřte, že má společnost udělenou licenci od ČNB. Obezřetnost je pak dvojnásob důležitá u takzvaných půjček bez registru, které nevyžadují ověření úvěruschopnosti žadatelů.

3. Dívejte se na RPSN

Spousta lidí porovnává výhodnost půjček podle úrokové sazby. Ta vám ale neřekne, o jakou částku ve finále půjčku přeplatíte. Klíčovým ukazatelem při výběru online půjčky je pro vás vždy sazba RPSN. Jedná se o roční procentní sazbu nákladů, ve které jsou zahrnuty všechny náklady spojené s úvěrem. Platí, že čím vyšší je RPSN, tím dražší je půjčka.

4. Půjčka zdarma a skryté poplatky

Poskytovatelé půjček vám často nabídkou první půjčku zcela zdarma a bez jakýchkoli úroků. V okamžiku, kdy si budete chtít půjčit opakovaně, si vždy ověřte úrokovou sazbu. Pozor si dejte i na skryté poplatky, které vás mohou nemile překvapit. Týká se to především poplatků za pojištění půjčky, poskytnutí výpisů nebo za předčasné splacení.

5. Nečitelné podmínky ve smlouvě

Nenechte se ukolébat online kalkulačkou, lákavou reklamou ani pozitivními recenzemi. Smlouvu včetně podmínek splácení si vždy důkladně a pečlivě pročtěte. A to alespoň dvakrát. Měla by pro vás být vždy stoprocentně srozumitelná a snadno čitelná. Pokud čemukoliv nerozumíte, nebojte se obrátit přímo na zákaznickou linku nebo online chat.

 

Nejčtenější články