Close search

Má člen britské královské rodiny právo na názor? Na Instagramu ne, vše je schvalováno

Instagram @sussexroyal Zdroj: Instagram @sussexroyal

Velká Británie zažívá v posledních měsících krušné časy. Kromě vystoupení z Evropské unie vystoupili k překvapení všech také Meghan, Harry a Archie z královské rodiny. Sledujete je na Instagramu? 

Mají své webové stránky, také instagramový účet @sussexroyal a snaží se přiblížit "obyčejným" lidem. Má to jeden háček – obyčejní nejsou a díky svým nedávným krokům patří k nejsledovanějším lidem celé planety. Řeč není o nikom jiném než o vévodovi a vévodkyni ze Sussexu. O pohádce o americkém snu, která skončila pro královskou rodinu škrtnutím jednoho z hlavních členů.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal),

Vévodkyni za půl království?

To, že má Meghan odchod z královské rodiny na svědomí a přesvědčila k němu Harryho, je tak trochu veřejným tajemstvím. Čas od času se sice objeví odborník, který takové tvrzení vyvrátí, ale veřejnost si myslí své. Meghan se s Anglií nikdy nesžila, ačkoliv jí nelze upřít snahu. Jejich naivní záměr sloužit dál královně bez využití veřejných finančních prostředků se ukázal jako nereálný, a tak Harry musel smutně přiznat porážku a odstěhovat se do Kanady, kde se velkolepého přivítání - ke svému překvapení - nedočkal.

Kanada, ačkoliv je federativní konstituční monarchií spadajícího do území dobrovolného sdružení Commonwealthu (jejíž hlavou je královna Alžběta II.), se sama považuje více za samostatné území než součást Británie. Financování aktivit královského páru tak striktně odmítá.

Snaha o vstřícný mediální obraz

Instagram královské rodiny není ničím novým, William a Kate se chlubí jedenácti miliony odběratelů na svém kanále @kensingtonroyal. Jde o jakýsi výdobytek moderní doby, kdy i něco tak tradičního, jako je britská královská rodina, se podřizuje mediální době a snaží se tak přiblížit veřejnosti své aktivity.

Jedním z důvodů je samozřejmě fakt, že média věnují více prostoru spekulacím a nezdarům královské rodiny než jejich charitativním činnostem. A královská rodina potřebuje ukazovat více toho dobrého, aby nečelila otázkám, jakou funkci vlastně plní. To spíše z okolních zemí, v Británii je monarchie naprosto zbožňovaným státním zřízením a královna je občany milována. Nenechte se však zmást, tyto instagramové účty spravuje tým královské rodiny. Konkrétní členové s ním nemají nic společného a takřka neexistuje, aby bylo přidáno cokoliv, co není odsouhlaseno.

U Meghan je snaha o kladný mediální obraz vlastní osoby nepřehlédnutelná. A mnohdy nereálná. V tomto nelze soupeřit s Kate, která přes počáteční nezdary byla vždy miláčkem médií, foťáků a všech článků. Její styl oblékání je vynášen do nebes, děti opěvovány a dlouhodobě, navzdory klepům, tvoří stabilní pár s vévodou z Cambridge, Williamem. Točí se o nich dokumenty, filmy, její sestra Pipa je zbožňovanou celebritou a cokoliv si na sebe Kate vezme, je na světě okamžitě vyprodáno.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal),

Ve stínu Kate a Williama

Meghan je americkou béčkovou herečkou, kterou diváci v České republice znají maximálně ze seriálu Suits (u nás vysíláno jako Kravaťáci) a nebýt prince Harryho, asi by to pořád zůstalo takhle. Vyrůstala v Los Angeles a je proslulá špatným vztahem s otcem, kterého údajně na královskou svatbu ani nepozvala. Sama je starší než Harry a pohádka o tom, že si princ najde dívku z lidu a bude z toho láska jako trám, vyčerpala již před nimi Kate.

Paradoxně, u Harryho svatbu dlouho nikdo nečekal, byl spíše večírkovým králem britské armády, obletovaný desítkami modelek... než budoucím manželem. Nečekané bylo i to, že si vezme rozvedenou ženu s afroamerickými kořeny. Světe, div se, přišla svatba, neustálé srovnávání Meghan s Kate a neuvěřitelný tlak na nový královský pár. Veřejnost Meghan nikdy nepřijala. Od té doby si tento královský pár zvládá přidělat další a další nepřátele, kteří hojně do médií vypráví o jejich nadřazeném chování, vysílání své ochranky do obchodu pro oblíbenou kávu či rozmařilé jednání. Obrazu, který si vytvořili William s Kate, zkrátka tento pár nezvládá dostát ani z poloviny.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal),

Instagram plný charity a zdvořilostních návštěv

Jak je u členů královských rodin zvykem, žádné fotky z "domácího prostředí" u nich na sociálních sítích nehledejte. Sama Meghan si musela sociální sítě v roce 2018 zrušit, ačkoliv předtím ráda a často sdílela detaily ze soukromého života. To je ovšem v jejich nynějším postavení naprosto nepřípustné, ačkoliv sama tvrdila, že je ruší, protože už je "nějakou dobu nepoužívá".

Tomu nevěřte, člen královské rodiny v podstatě nemá právo na svůj osobní účet – tím spíš ani na vlastní názor, který by prezentoval. Nikde. Jeho názor by totiž byl brán jako názor celé britské královské rodiny. Už takto se královská rodina těžce vyrovnávala s jejími příspěvky na sociálních sítích z minulosti, které po internetu do dnes kolují. Faktem je, na obranu Meghan, že ve dvaceti letech si těžko představíte, že si jednou vezmete prince britské monarchie a královna vám zakáže Instagram.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal),

Jestli Vás zajímá, jak se osud tohoto kontroverzního páru bude vyvíjet dál, na jejich Instagramu novou (zřejmě kanadskou) cestu jistě uvidíme. Nehledě na skutečnost, jak vše bude dál, máme jistotu, že Meghan a Harry budou na fotografiích vždy šťastní a vždy s úsměvem. Zkrátka tak, jak se to na členy, ať již bývalé či současné, královské rodiny sluší a patří.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal),

Přemýšleli jste někdy, zda byste takový život sami vůbec zvládli? Dejte nám vědět třeba na našem Instagramu @extralife.cz!

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu