Close search

Kolik času a snahy stojí za populární instagramovou fotkou?

Instagram Zdroj: Instagram

Instagram už dávno není o sdílení každodenních střípků ze života. Čím dokonalejší, nevšendější a extrémnější fotka, tím líp. Pro perfektní fotku na Instagram jsme schopni se štelovat do nepřirozených pozic, strávit hodiny následnou úpravou a vymyslet dokonalý popisek? To je raketová věda. Jaká pravda se skrývá za populárníma fotkami na Instagramu?

Klid, meditace a příroda: to je Trolltunga?

Jedno z nejvíce profláknutých míst na Instagramu: cíp visutý nad jezerem. Zeleno všude kam se podíváš. Ideální místo na meditaci či žádost o ruku. Realita je ovšem jiná. Instagram z proslulého výhledu vytvořil legendu, kde chce mít každý tu nejdokonalejší fotku. Opakujeme - opravdu každý. Což znamená jediné. Na fotku si musíte v průměru tří hodin. Šílené, no ne? A co teprve, když zapadá slunce?

2 dolary za srdíčka na Instagramu

Další velmi "insta" místo: Bali proslulé Gates of Heaven. Člověk stojící mezi dvěma nádhernými sloupy, jehož odraz se zrcadlí ve vodní hladině. Nádhera, pomyslíte si. Nikoho ovšem nenapadne, že by toto místo mohlo vypadat i jinak. Dané místo se hemží fotografy, kteří za dva dolary přidají iluzi jezera. Jezero neexistuje a nikdy neexistovalo.

Vyretušovaná realita

Místa sluncem zalitá, nádherné barvy, krásný západ slunce a dech beroucí příroda. Všechny tyto fotografie na Instagramu nás donutí se zvednout ze židle a vydat se na "TO" místo. Realita je jinde. Za vším stojí hodiny a zkušenosti fotografů, kteří vytáhnou kontrast, zabarví dané místo do kouzelné atmosféry a mraky dalších turistů jednoduše vyretušují. Nic z toho vy neuvidíte. Jen dokonalý produkt iluze postprodukce.

 

Nejčtenější články