Close search

Sladký ovčí bio život: Takhle vznikají oceňované ovčí sýry a jogurty!

Archiv Zdroj: Archiv

Začínali s osmadvaceti ovcemi, dnes jich mají stovky! Pasou se na svazích chráněné krajinné oblasti, a tak není divu, že výrobky z jejich mléka patří k nejoblíbenějším produktům na tuzemském bio trhu. Vítejte na bio ovčí farmě Šonov, kde se ke zvířatům chovají s péčí a láskou! Ostatně, podívejte se sami!

Farma se nachází ve vesničce Šonov u Broumova, v krásném prostředí Javořích hor, v CHKO Broumovsko. Byla založena v roce 1995 a již od první chvíle bylo prioritou faremní zpracování ovčího mléka na kvalitní produkty. 

Začínali s 28 východofrískými ovcemi. Dnes obhospodařují cca 200ha luk, pastvin a polí a jejich stádo se rozrostlo na 200 dojných ovcí, 100 jehnic, 200 jehňat, 30 dojných koz, 10 mladých koz, 2 dojné krávy, stádo Skotského náhorního skotu a 3 koně. 

Výrobky

Ovčí mléko zpracovávají na čerstvé, polotvrdé a dlouhozrající sýry, jogurty, nápoje, kefír, brynzu a tvaroh. Sýry na bio farmě Šonov můžete zakoupit přírodní a kořeněné, jogurty přírodní a ovocné. Je kladen důraz na kvalitu před kvantitou. Produkty jsou vyráběny ručně a s láskou.

Denně zpracovávají přibližně 200l ovčího mléka. Kozí a kravské mléko není v tak vysokém množství a zpracovává se na tvaroh, jogurty, pasterované mléko a kefír. Produkty lze zakoupit přímo na farmě od jara do podzimu a v obchodech zdravé výživy a ve vybraných farmářských obchodech.

BIO kvalita

Celá farma Šonov je BIO. Zvířata se pasou na pastvinách CHKO Broumovsko a produkty jsou kontrolovány kontrolní organizací KEZ. Zvířata se od jara do léta pasou na čerstvé trávě, v zimě jsou krmena senem, senáží a obilím, které jsou výhradně z vlastních luk a polí. Při výrobě sýrů používají jen mléko, kulturu a syřidlo, jako konzervant slouží sůl. Do kořeněných sýrů se samozřejmě přidává koření. Do jogurtů pouze kultura a ovoce v BIO kvalitě. 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu