Close search

Šetřit s elektřinou je nyní důležitější než kdykoliv předtím

shutterstock.com Zdroj: shutterstock.com

Konec roku 2021 byl ve znamení prudkého zdražování energií, krachů některých jejích dodavatelů a problémů se zvyšováním záloh. Nemálo rodin a domácností se díky situaci na trhu s energiemi dostalo do finančních problémů, které jsou pro některé z nich doslova existenční. Příliš optimistický není ani výhled na rok 2022 a lze očekávat další problémy spojené s opětovným zdražováním. Jestliže rady na šetření (nejen) elektrickou energií byly cenné a užitečné vždy, v dnešní době se jedná prakticky o nezbytnost. Jak tedy snížit náklady na domácnost?

Jak na úspory elektrické energie?

Pokud i vás začaly trápit zvýšené životní náklady, pokuste se identifikovat místa, kudy vám peníze za energii utíkají zbytečně. Na první pohled může jít o maličkosti a možná tomu tak i je. Jen těžko ale naleznete způsob, jak nějakou malou úpravou svých návyků uspořit třeba čtvrtinu nákladů. Realističtější scénář je, že pomocí malých kroků dokážete snížit celkové náklady vydávané za energii o pár procent. I to se ale počítá, jak praví staré rčení, korunka ke korunce…

Vysoká cena elektřiny je realitou dnešních dnů, každá chvilka, kdy nebudeme elektřinu spotřebovávat, se proto projeví na konečném účtu za elektřinu pozitivně. Úspory lze hledat např. ve vypínání spotřebičů namísto jejich udržování ve standby režimu, v důsledné snaze o minimalizaci času, kdy máte otevřenou lednici, ve využívání zbytkového tepla na varné desce, eliminaci zbytečného svícení apod.

Úspory v dalších oblastech

Úspory lze hledat i v dalších oblastech. Velmi důležitým předpokladem k tomu, je mít doma kvalitní internet, na který se můžete spolehnout. Právě svět internetu je v dnešní době zdrojem celé řady informací o nejrůznějších slevách a bonusových akcích. Právě jejich prostřednictvím lze ušetřit opravdu hodně peněz.

E-shopy všeho druhu využívají slevy a bonusy poměrně často, neboť se jedná o efektivní marketingový nástroj. Sháníte nový nábytek? Nesahejte hned po tom prvním, který se vám na obrazovce objeví a dejte si práci s podrobnějším a důslednějším hledáním. Není vyloučené, že najdete jiný obchod, kde mají právě ten kus nábytku, který sháníte, zrovna ve slevě. To samé platí samozřejmě pro kterékoliv zboží, o jehož koupi budete mít zájem.

Další velmi zajímavou kapitolou jsou internetové srovnávače zboží a služeb. Ty mohou proces výběru té nejvýhodnější nabídky na trhu zjednodušit a učinit mnohem efektivnější. Právě díky srovnávačům se snižuje riziko toho, že danou věc koupíte za nevýhodnou cenu jen proto, že nabídky dalších obchodů vlastně vůbec neuvidíte.

Při honbě za úsporami se vyplatí také využívat členství ve věrnostních programech. Ať již nakupujete především v kamenných obchodech, anebo dáváte přednost obchodům elektronickým, věrnostní programy mohou být zajímavým způsobem úspory několika procent z běžné ceny.

Opět tedy mluvíme o zdánlivé maličkosti, které možná vypadá jako něco, co rodinnému rozpočtu nemůže pomoci. Je však třeba si uvědomit, že zázračná řešení neexistují a úspory nikdy nevznikají jen tak. Vždy k nim vede cesta důslednosti a pozornosti k detailu. Zdánlivé maličkosti mohou – v případě, že jsou naplňovány poctivě a důsledně – ve skutečnosti vytvořit zajímavé úspory. Nejde ale ani tak o následování nějakého všeobjímajícího návodu na úspory, jako spíš o maximální využití těch možností, které má každý k dispozici.

Nejčtenější články