Close search

Zní nebezpečně, ale chutná výtečně. Cukroví s amoniem podle našich babiček nás vrátí do dětství

mimibazar.cz Zdroj: mimibazar.cz

Milujete vanilkové rohlíčky? Pokud chcete letos ozvláštnit vaši vánoční tabuli ještě jiným druhem cukroví, inspirujte se u našich maminek a babiček, které do něho přidávaly ještě něco navíc. Cukrářské droždí, tzv. amonium.

Co je amonium?

Amonium má odborný název hydrogenuhličitan amonný, ale v receptech se spíše setkáte s názvem cukrářské droždí. Amonium je buď ve formě bílého prášku, nebo bezbarvých krystalů, ale vždy jde o stejnou látku se stejným účinkem, se zápachem po čpavku.

Svými schopnostmi a vlastnostmi ho můžete přirovnat ke kypřícímu prášku nebo jedlé sodě. I cukrářské droždí kypří těsto, a to tím způsobem, že se při dosažení vyšších teplot, ve vašem případě při pečení, mění v plyn a vytváří v pečivu póry.

Jak s ním pracovat?

Možná vás napadne, že když se mu říká droždí, je potřeba vypracované těsto nechat nějaký čas kynout. V tomto případě to tak není. Při použití amonia se těsto zpracovává hned, chcete-li ho uchovávat, je potřeba, aby všechny ingredience byly dostatečně vychlazené a i samotné těsto musí být poté uchováno v chladu.

Hydrogenuhličitan amonný se nepoužívá jen v potravinářském, ale i ve farmaceutickém průmyslu a můžete ho zakoupit buď v prodejně s potravinami nebo v drogerii. Vyzkoušejte recepty s amoniem a uvidíte, že si je ponecháte na repertoáru i v příštích letech.

Mandlové perníčky s amoniem

Budete potřebovat:

600 g hladké mouky, 35 g cukru, 250 g medu, 150 g nastrouhaných mandlí, 15 g amonia, 4 lžíce vody, 4 lžíce rumu, 1 lžíci tlučené skořice, 1/2 lžičky tlučeného hřebíčku

Med a cukr rozpusťte s vodou, vlijte do mouky smíchané s mandlemi a vypracujte těsto. Přidejte amonium rozpuštěné v rumu, koření a znovu dobře propracujte. Vyválejte těsto a vykrajujte perníčky. Povrch potřete vodou nebo rozšlehaným vajíčkem a upečte v předehřáté troubě. Nechte několik dnů uležet.

Amoniové slepované rohlíčky našich babiček

500 g hl. mouky, 2 vejce, 5 g amonia, 200 g mouč. cukru, 250 g jihočeského másla. Na krém: 1 sklenice mléka (200 ml), 20 g polohrubé mouky, 1 žloutek, 60 g cukru, 20 g kakaa, 200 g másla, 100 g cukru

Na vál prosijeme mouku, moučkový cukr, amonium, přidáme vejce a nastrouhané máslo. Vypracujeme těsto, necháme odpočinout a plníme ho do vymazaných (100% tukem nebo olejem) formiček (kousek těsta „omočíme“ v mouce). Nedáváme moc plné – těsto nabude.

Po upečení a po chvilce chladnutí opatrně formičky vyklopíme.  Rohlíčky slepujeme krémem.

Krém: Z mléka, mouky, žloutku, cukru (60 g) a kakaa uvaříme kaši. Necháme ji vychladnout, občas promícháme. Máslo a cukr (100 g) utřeme a smícháme s kaší (vše pokojové teploty).

Přejeme vám dobrou chuť!

 

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu