Close search

Ze včelaře horolezeckou legendou. Výročí smrti Edmunda Hillaryho, pokořitele Mount Everestu

Wikimedia Commons, Public Domain Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Byl významným horolezcem, průzkumníkem a filantropem. Držitelem mnoha řádů a vyznamenání. Slezl všechny vysoké hory na Novém Zélandu. A nezastavil se ani před tou nejvyšší výzvou, Mount Everestem. Dnes je tomu dvanáct let, kdy zemřel sir Edmund Hillary.

Edmund Hillary (20. července 1919 – 11. ledna 2008) o hory zprvu nejevil vůbec žádný zájem. Jeho vášní bylo již od dětství včelařství. A v tomto oboru byl opravdu velmi dobrý. Měl v něm velkou budoucnost. Vše však změnil školní výlet. Bylo mu šestnáct a od té doby již nedokázal myslet na nic jiného než na hory.

Osudový školní výlet

Sir Edmund Percival Hillary se narodil do rodiny Percivala a Gertrudy Hillary ve městě Auckland na Novém Zélandu. Jeho otec sloužil u patnáctého regimentu na Gallipoli. Po propuštění z armády se rodina přestěhovala do Tuakau, kde se otec živil jako novinář a včelař.

Edmund byl nadaný student a také vydatně pomáhal otci s včelařením. A zřejmě by byl úspěšným podnikatelem, kdyby nepřišel školní výlet do hor.

První výstupy

Svůj první výstup Edmund uskutečnil v roce 1939. Zúčastnil se tehdy výstupu na vrchol hory Mount Ollivier nacházející se v Jižních Alpách na Novém Zélandu. Tento výstup mu také přinesl nové přátele Harryho Ayrese a George Lowe, kteří se podle jeho vlastních slov stali "prvními skutečnými přáteli, které kdy měl."

Druhá světová válka

Když vypukla druhá světová válka, přihlásil se Hillary ke královskému letectvu Nového Zélandu, ale žádost záhy stáhl. Později prohlásil, že tak došlo z důvodu svědomí (konkrétně kvůli náboženství, pozn. red.).

Roku 1943 však přišla japonská hrozba v Pacifiku a s ní odvod Edmunda do armády. Připojil se k letectvu coby navigátor u 6. perutě letectva Nového Zélandu a později u 5. perutě působící na letadlových lodích. Roku 1945 byl odvelen na Fidži a později na Šalamounovy ostrovy, kde byl při nehodě těžce popálen.

První výpravy na Mount Everest

Prvního výstupu na Mount Everest se Hillary zúčastnil jako součást britské výpravy roku 1951. Jejich cílem však zatím nebylo nejvyšší horu dobýt, ale najít k ní cestu přes Nepál. Výsledky nebyly ideální, cesta ale nalezena byla – a to bylo nejdůležitější. Následujícího roku došlo k pokusné výpravě a následovaly intenzivní přípravy na pokus roku 1953.

Dobytí nejvyšší hory

V březnu 1953 výprava dorazila do Indie, aby o dva měsíce později stanula na úbočí Mount Everest. Následoval velmi dlouhý a namáhavý výstup vzhůru. Jako první se o výstup na vrchol pokusili Charles Evans a Thomas Bourdillon. Úspěšní však kvůli technickým potížím ještě nebyli.

Na řadu tak přišel druhý pokus. Došlo k němu 28. května 1953 a účastnil se jej již Hillary společně se zkušeným šerpou Tenzingem Norgayem. Téhož dne dorazili do devátého tábora, kde přenocovali. Ráno následujícího dne se pak vydali na vrchol, kam dorazili již v 11.30 hodin. Stanuli tak na nejvyšším bodě na Zemi, ve výšce 8 848 metrů. Na vrcholu strávili pouhých patnáct minut. Prvním člověkem, kterého po sestupu potkali byl Lowe. Hillary mu jen, volně přeloženo, řekl: "Georgi, dostali jsme toho bastarda."

Po Mount Everestu

Ani po výstupu na nejvyšší horu Hillary nezahálel. Zúčastnil se například výpravy na Severní a Jižní pól. Získal mnohá ocenění, mimo jiné Korunovační medaili Alžběty II. nebo Řád Nového Zélandu. Stal se rytířem Řádu Britského impéria a rytířem Podvazkového řádu. Tento výjimečný dobyvatel zemřel ve věku 88 let ve svém rodném městě Aucklandu.

NA FASCINUJÍCÍ OSUD POKOŘITELE MOUNT EVERESTU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Nejčtenější články