Close search

Ze Sněhurky už je babička. Disneyho animovaná kráska slaví 82. narozeniny

Warner Bros. Pictures Zdroj: Warner Bros. Pictures

Sněhurka a sedm trpaslíků je snad nejznámější kreslenou filmovou pohádkou vůbec, podle Amerického filmového institutu patří mezi deset nejlepších animovaných filmů na světě. Sněhurka byla vůbec první disneyho princeznou. A je tomu právě 82 let, kdy 21. prosince 1937 její příběh poprvé vstoupil do kin.

Kdo by neznal Sněhurku, vždyť... Bylo nebylo, žila jedna sličná kráska. Měla nádherné vlasy a sněhově bílou pleť. A zrcadlo ji považovalo v zemi zdejší za nejhezčí a nejkrásnější. To se však nelíbilo zlé královně. Ale Sněhurka naštěstí měla na své straně sedm trpaslíků a především krásného prince.

Tvůrci: Bratři Grimmové

Prvními, kteří zapsali příběhy jako Sněhurka či Šípková Růženka, byli bratři Grimmové. Zabývali se sbíráním lidových pohádek, pověstí a legend. Sháněli je mezi lidmi a byli velmi úspěšní. Přesto se neubránili vlastní licenci.

Pohádky, nebo chcete-li příběhy, však byly poměrně ponuré, a tak byly pozdější verze pozměněny. Například v již zmíněné Sněhurce musela původní zlá královna až do smrti tančit v rozžhavených botách…

Snow White and the Seven Dwarfs – tak se pohádka, v Česku známá jako Sněhurka a sedm trpaslíků, jmenuje v originále. Příběh osamělé princezny žijící se zlou nevlastní matkou, padoušskou královnou, jež má navíc obavy, že Sněhurka bude krásnější než ona, měl jistě svůj potenciál. A génius zábavního průmyslu, producent Walt Disney, si toho byl velmi dobře vědom...

Mám vizi, vy jste krátkozrací

První myšlenky na natočení filmu měl Walt Disney již začátkem roku 1934, později téhož roku tento plán představil v deníku The New York Times. Vizí bylo natočit dlouhohrající film. Do té doby totiž společnost natáčela především krátké filmy jako Mickey Mouse.

O natočení Sněhurky však musel Walt Disney bojovat. Všichni, včetně jeho bratra, se mu nápad snažili rozmluvit. Bylo to totiž příliš nákladné. Říkali tomu "Disneyova hloupost" (volný překlad, pozn. red.). Musel zastavit svůj dům. Celkové náklady se vyšplhaly na téměř 1, 5 milionu dolarů. Což byla na tehdejší dobu neuvěřitelná suma.

Zrcadlo, zrcadlo...

"Who is the fairest one of all?" Která je nejkrásnější ze všech? Tak se každý den ptala královna svého zrcadla. Jednoho dne jí řeklo pravdu – je to Sněhurka. A oheň byl na střeše. Nebo snad sníh? Sněhurka každopádně musela zmizet, ale ani myslivec, který měl za úkol sprovodit ji ze světa, na to neměl srdce. V hlubokém lese ztracená a zrazená ale našla svůj domov.

Když ji našli spát přes tři postele, nebyli trpaslíci právě štěstím bez sebe, ale domeček byl uklizený, měli navařeno, a to se po návratu z práce v nedalekém dole na diamanty vždy hodí. A tak se rozhodli Sněhurku u nich ponechat. Přes den pracovali, v noci se bavili, tančili, zpívali – až do doby, než se na scéně znovu objevila zlá královna. Lstí přesvědčila Sněhurku, aby si kousla do otráveného jablka, hned co tak učinila, padla k zemi a vypadala jako mrtvá, avšak Sněhurka pouze usnula temným spánkem, ze kterého nemělo být probuzení. Naštěstí tu ale byl krásný princ a jeho kouzelný polibek z pravé lásky přivedl Sněhurku opět k životu. A jestli nezemřeli…

Ovace ve stoje

Disneyho Sněhurka a sedm trpaslíků měla premiéru 21. prosince 1937 v Carthay Circle Theatre (nejslavnější kino hollywodského zlatého věku v Los Angeles, pozn. red.). Film měl obrovskou návštěvnost. Mezi návštěvníky patřily i takové hvězdy jako Judy Garland nebo Marlene Dietrich. Vysloužil si ovace ve stoje.

O šest dní později se Walt Disney a jeho sedm trpaslíků objevili na obálce časopisu Time s titulkem „Díky, pane Disney”. Týdeník Variety se pak vyjádřil následovně: Tak perfektní iluze, tak něžná romance a fantazie vyjadřující lidské emoce (zkrácený volný překlad, pozn. red.).

Kasovní trhák

Obrovským úspěchem ve Spojených státech amerických však příběh neskončil. Následujícího roku začala Disneyho Sněhurka zářit v kinech v australském Sydney a poté se začala šířit i do Evropy. Uchváceni z ní byli nejen v anglickém Londýně, ale například i v Kanadě.

Navzdory závratnému rozpočtu 1,49 milionů dolarů byl kasovní úspěch Sněhurky ještě závratnější. Po prvním uvedení vydělal jen v USA 3,5 milionu dolarů, následujícího roku už celosvětově 6,5 milionu dolarů. Film byl pak opětovně uváděn zhruba každých deset let. Celkově vydělal závratných 418 milionů dolarů. Zařadil se tak mezi deset nejvýdělečnějších filmů všech dob.

NA ZAJÍMAVOSTI O SNĚHURCE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Nejčtenější články