Close search

Zde Jan Palach vydechl naposledy: Co se dělo poslední dny jeho života

archiv Zdroj: archiv

Dnes je tomu přesně 50 let, co se Jan Palach na protest proti okupaci Československa v lednu 1969 upálil. Celá země si jeho hrdinský čin připomíná. Kde Jan Palach vydechl naposledy a co se dělo v posledních dnech jeho života?

Převezení do nemocnice

Dne 16. ledna 1969 byl Jan Palach asi čtvrt hodiny po svém činu dovezen sanitkou na Kliniku plastické chirurgie v Legerově ulici, která byl tehdy součástí Fakultní nemocnice 10. V této budově strávil těžce popálený mladík poslední tři dny svého života. Většinu času Jan Palach ležel v pokoji, který je umístěn v posledním patře budovy a je orientován směrem do dvora.

Klinika v Legerově ulici

Oddělení pro léčbu popálenin v Legerově ulici bylo zřízeno v roce 1953 zásluhou profesora Františka Buriana na místě někdejšího Borůvkova sanatoria. V souvislosti se vznikem kliniky popáleninové medicíny (dnes je součástí fakultní nemocnice Královské Vinohrady) se z oddělení z Legerovy ulice v roce 1983 přestěhovalo do nové budovy.

V současnosti je vlastníkem domu Hasičský záchranný sbor hlavního města Prahy. Za připomenutí stojí skutečnost, že v Legerově ulici zemřel 25. února 1950 farář Josef Toufar z Číhoště po neúspěšné operaci zranění, které mu způsobili příslušníci Státní bezpečnosti. Dnes si ho také veřejnost připomíná na zdech domu.

Palacha zajímaly ohlasy

Podle výpovědi zdravotního personálu kliniky celou dobu trval Jan Palach na tom, že skupina jeho následovníků skutečně existuje. Nechtěl však prozradit o koho konkrétně jde. Dne 17. ledna nahrála lékařka psychiatrička na kazetový magnetofon záznam v němž se ptá studenta na důvody jeho činu.

V krátkém rozhovoru v něm zpakoval požadavky z dopisu, který před svým činem napsal na studentských kolejích. Zdůraznil, že chtěl svým činem vyburcovat lidi k akci. Ve stejný den navštívila Palacha jeho matka a bratr, kteří byli následně hospitalizováni na psychiatrické klinice.

Kritický stav

Stav Jana Palacha byl celé tři dny kritický. Lékařka MUDr. Marta Zádorožná při jeho přijetí konstatovala, že má popáleniny druhého a třetího stupně na 85 % těla, což je ve většině případů neslučitelné se životem.

Krátce před smrtí 19. ledna si Palach nechal zavolat kamarádkou jeho údajné snoubenky Evu Bednárikovou a tu poprosil o to, aby přivedla studentského vůdce Lubomíra Holečka. Když se s ním vrátila do nemocnice, prý je Palach požádal, aby vyřídili skupině jeho následovníků, aby se neupalovali. Nikdo nikdy nedokázal, že to bylo opravdu Palachovo přání. Po odchodu přátel, se jeho zdravotní stav velmi zhoršil.

Vydechl naposledy

19. ledna v 15:30 konstatovali lékaři smrt Jana Palacha. Večer bylo jeho tělo převezeno do budovy soudního lékařství, kde sochař Olbram Zoubek sejmul posmrtnou masku. Soudní pitva ukázala jako příčinu smrti vznikající zápal plic v důsledku popálenin.

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu