Close search

Zajímavosti z TOP 5 nejoblíbenějších vánočních filmů

csfd.cz Zdroj: csfd.cz

Každoročně se před Vánocemi a na Štědrý den vyrojí spousta nových filmů s vánoční tématikou, ale jen zlomek z nich si diváci oblíbí natolik, že se z nich stanou kultovní vánoční trháky. Vybrali jsme pro vás 5 oblíbených filmů, bez kterých si mnozí Vánoce ani nedokážou představit a přidali jsme k nim pár zajímavostí.

1. Láska nebeská (2003)

Láska nebeská je britská romantická komedie. Diváka zavede do současného předvánočního Londýna, kde se odehraje příběh skládající se z mnoha nádherných milostných historek - někdy romantických, někdy smutných, někdy až bláznivých. Žádná nepostrádá osobitý humor. Všude, kam se podíváte, způsobuje láska chaos, ale na konci většinou nikomu nezůstane oko suché.

Zajímavosti

Malá Olivia Olson, do které je zamilovaný Sam, nazpívala sama skladbu "All I Want for Christmas is You" pro scénu vánočního večírku. Měla tak krásný hlas, že ho režisér musel zpětně editovat, aby zněl více "dětsky".

Videoklip k singlu Billa Macka je parodie na hit Roberta Palmera a jeho "Addicted to Love", kde je také obklopen sličnými dívkami coby doprovodnou kapelou.

Jezírko, ve kterém skončí Lúcia Moniz a Colin Firth, když se snaží zachránit rukopis, bylo velmi mělké a oba herci museli předstírat větší hloubku tím, že klečeli na dně. Firth byl ošklivě poštípán komáry.

Claudia Schiffer dostala za svou minutu ve filmu údajně 200.000 liber.

Postava Rowana Atkinsona měla být podle původního scénáře anděl, který na konci filmu projde kolem Liama Neesona a odletí.

2. Sám doma (1990)

Naprostá klasika. Nejúspěšnější film roku 1990, vánoční komedie o zapomenutém synkovi a dvou nešikovných lupičích. Kevin vůbec nepropadne panice, právě naopak. Konečně může dělat všechno to, co jinak nemůže. Nakonec ale zjistí, že Vánoce jsou hlavně o rodině a začne se mu stýskat.

Zajímavosti

Film se dostal do Guinessovy knihy rekordů jako nejvíce výdělečná komedie v kinech. Celkem film vydělal neskutečných 533 milionů dolarů.

I když byla role napsaná na tělo Macaulay Culkinovi, nechal režisér vypsat konkurz, aby se přesvědčil, že je pro roli tou správnou volbou.

Daniel Stern souhlasil, že si nechá na tvář posadit živou tarantuli, ale pod podmínkou, že se natočí jenom jeden záběr. Řev nebyl skutečný, mohl by pavouka vyplašit.

Roli lupiče Harryho měl hrát Robert De Niro, nakonec ji ale odmítl.

3. Vánoční prázdniny (1989)

Bláznivá vánoční komedie. Táta Clark chce zažít Vánoce, po kterých už dlouho touží - pokácet si vlastní stromeček, celá rodina u stolu. Ostatní z toho nejsou moc nadšení, ale pomáhají. Pokácí asi pětimetrový strom, který jim následně zlikviduje část domu. A to je teprve začátek. Film je plný humorných scének a k Vánocům také neodmyslitelně patří.

Zajímavosti

Scéna, ve které se usmaží kočka, byla málem z filmu vystřižena. Studio se obávalo reakcí některých diváků. Nakonec však podlehlo nátlaku Mattyho Simmonse, aby scéna zůstala. Po první testovací projekci se publikum shodlo, že právě tato scéna se jim líbila nejvíce.

Dům byl ozdobený 25 000 žárovkami, což by ve skutečnosti nemohlo fungovat.

Natáčení probíhalo na různých místech USA. Venkovní scény hor byly nafilmovány ve městě Breckenridge v Coloradu, exteriéry Griswoldova rodinného domu byly natočeny v kalifornském studiu Warner Brothers v Burbanku.

4. Anděl Páně (2005)

Vánoční pohádka Jiřího Stracha, kterou si hodně dospělých i dětí oblíbilo. Děj se odehrává v předvečer Štědrého dne, kdy se celé nebe chystá na velkolepé oslavy Ježíškových narozenin.

Zajímavosti

Malou roli odmítla Jiřina Bohdalová. Poté jí to bylo líto a tak ji režisér slíbil, že pokud bude pokračování, bude obsazena, což se v roce 2016 skutečně stalo.

Pohádka vytvořila v roce 2006 rekord ve sledovanosti. Tehdy ji sledovalo 2 731 000 diváků.

Režisér Jiří Strach se při natáčení pohádky na Šumavě seznámil se svou budoucí manželkou Magdalenou Stupkovou.

Film vyvolal zvláštní mlčení ze strany církve. Kardinál Vlk dokonce nepřijal pozvání na premiéru. Nakonec ale při křtu DVD nechyběl a snímku požehnal.

5. Pelíšky (1999)

Filmový trhák Jana Hřebejka patří už k vánoční klasice. Tragikomedie se odehrává v 60. letech a vypráví o životě dvou rodin - o Šebkových a Krausových. Film je plný skvělých hlášek, vtipných postav, inteligentního humoru, nadsázky, ale i hořkosti tehdejší doby. 

Zajímavosti

Roli paní Krausové - manželky Jiřího Kodeta, měla původně hrát Iva Janžurová, ale roli odmítla. Údajně kvůli pověrčivosti, protože tato postava ve filmu zemře.

Ve scéně kdy Šebek předvádí, jak se správně pije vodka v zákopu a řekne: "Maršal Malinovskij!" jeho bratr dodá: "Brašulee!" Tato replika nebyla ve scénáři.

Stejně tak scéna kde Bolek Polívka zapíchne hořící prskavku do vlasů Simony Stašové. Opět se jedná o improvizaci Bolka Polívky.

Film navštívilo v kinech 1 060 375 diváků a vydělal 62 124 085 Kč.

 

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu