Close search

Zajímavosti o potravinách, které si lidé oblíbili už před válkou a milují je dodnes

g.cz Zdroj: g.cz

Retro věci v každém většinou vzbuzují nostalgické a milé vzpomínky. U potravin je tomu taky tak. Někteří lidé věří, že dříve byly potraviny mnohem kvalitnější než dnes, to se však nedá říci obecně. Ale některé potraviny si drží svoji úroveň kvality dodnes. Pojďte si s námi připomenout největší potravinové šlágry, které milujeme i v dnešní době.

1. Nanuk Míša

Tvarohová pochoutka na nás kouká z mrazících boxů už od šedesátých let. Oblíbený nanuk se začal vyrábět v pražských Vysočanech a skládal se z tvarohu, smetany, cukru, mléka, kakaové polevy, stabilizátorů a emulgátorů. Míša je kvalitní nanuk, který si drží svoji úroveň i dnes. Je to český unikát, prodává se jenom u nás a na Slovensku. Varianta Míšy ve vaniččce už není tak kvalitní jako je Míša na dřívku. Vyrábí ho polská společnost a neobsahuje už tolik smetany, jako oblíbený nanuk.

2. Tatranky

Tatranky vznikly v roce 1945. Po válce nebyly k dostání prakticky žádné suroviny, takže na výrobu tatranek stačil cukr, kakao, tuk a mouka. Do tatranek se začaly přidávat ještě lískové oříšky, ale receptura je dodnes tajná. Původně se vyráběly do trojúhelníků, ale jelikož ty se špatně balily, tatranky začaly dělat v klasickém tvaru, který známe dodnes. K dostání byla i tatranka čokoládová a arašídová, obě příchutě přežily do současnosti.

3. Granko

Tento oblíbený instantní nápoj ze začal vyrábět v roce 1979 v závodě Sója Kolín. Zajímavé je, že název vznikl z veřejné soutěže, kdy lidé posílali své návrhy, jak by se měl instantní prášek do mléka jmenovat. Dorazilo 394 návrhů, mezi nimi Čokodrink, Kapri nebo Benko. Granko si rychle oblíbili děti i dospělí, produkt začal sbírat nejrůznější ocenění. V průběhu let se na obalu objevili i Mach a Šebestová. V posledních letech máme Granko spojené s bílým hrníčkem s červenými puntíky.

4. Sunar

Tuto tradiční kojeneckou výživu si oblíbily maminky i děti ještě před druhou světovou válkou. Její výroba sahá do roku 1936. Název Sunar vznikl ze zkratek SUšená a NÁRodní. První Sunary se začaly vyrábět sušením plnotučného mléka. V 70. letech vznikly další druhy sunarů – Sunarka, Eviko, Lakton..V 80. letech byl sunar obohacen o železo, v 90, letech pak byl obohacen o minerální látky a vitamíny. Dodnes si Sunar drží svojí kvalitu a chuť mléčného tuku. V roce 2006 přichází s unikátní složkou mateřského mléka MFGM. Od Sunaru se už inspirovaly i ostatní země.

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu