Close search

WWW slaví 30 let. Zakladatel webu chystá revoluci internetu

Twitter Zdroj: Twitter

Tvůrce celosvětové sítě, Tim Berners-Lee, má skutečný důvod k oslavám. Jeho práce položila základy internetu, jakým ho známe dnes. Od vytvoření webu uplynulo již 30 let, ale Berners-Lee stále věří, že internet se musí rozvíjet a hlavně se potřebuje změnit.

To, že se Tim Berners-Lee stane výjimečným člověkem, tušili nejspíš i jeho rodiče. Oba byli matematici a se svým synem vypracovávali domácí úkoly dokonce u večeře. Jeho schopnosti mu později dovolily vystudovat prestižní Oxfordskou univerzitu a pracovat pro proslulou vědeckou organizaci CERN. Právě při svém působení v CERNu začal vyvíjet World Wide Web (zkráceně www), jelikož chtěl pracovníkům zjednodušit práci a napomoct jednoduchému sdílení informací. Berners-Lee tehdy vytvořil první prohlížeč na počítači, ze kterým stála menší firma Steva Jobse. 

Nyní působí jako ředitel konsorcia W3C, které dohlíží na pokračující vývoj webu. Tím je údajně Berners-Lee velmi znepokojen a dlouhodobě upozorňuje na problematický vývoj internetu ve světě. Podle jeho názoru se internet rozvíjí úplně jinak, než by měl. Přítomnost násilí, sexuálního obtěžování, kyberšikany i šíření lživých informací je podle zakladatele webu velkým problémem. 

Připravuje revoluci

Berners-Lee nejednou varoval před způsoby, jakým si lidé zvykli internet používat. Podle jeho slov se stali pouhými konzumenty internetu, kteří používají jeho vymoženosti, aniž by se zamysleli nad důsledky. Díky své pozici v organizaci W3C a neustálému působení ve sféře internetových technologií vyvíjí novou smlouvu, která se zaměřuje na vliv vlády a společností. 

Podle jeho názoru by totiž vlády různých zemí měly umožnit všem svým občanům přístup k internetu a nevyužívat ho k propagandě ani cenzuře. Společnosti by měly respektovat osobní údaje svých klientů a hlavně obyčejní uživatelé by se měli aktivně zapojit do vývoje webu a vytvářet komunity, ve kterých by spolu sdíleli informace.

Zakladatel slíbil, že podrobnou verzi smlouvy zveřejní již v květnu 2019. Jeho postoje se odvíjejí od dlouhodobé situace na internetu, je ale otázkou, zda dokáže inspirovat ke spolupráci nadnárodní společnosti a různé státy. 

Nejčtenější články