Close search

Unikátní fotografie Rosemary Kennedyové před lobotomií mozku

vintag.es Zdroj: vintag.es

Rosemary Kennedy byla první dcerou Rose a Josepha Kennedyových. Při jejím porodu došlo ke komplikacím, které zapříčinily nedostatečný přísun kyslíku do jejího mozku. Pravděpodobně to způsobilo její mentální postižení. Dětství prožila celkem v poklidu, ale když začala dospívat, její retardace se začala silně projevovat. Rodiče se tedy rozhodli pro radikální řešení.

Od narození byla jiná

Rosemary Kennedy se narodila v roce 1918. Na rozdíl od svých bratrů byla pomalejší. Učení jí šlo pomalu a ztěžka. Nebyla ani příliš průbojná. Zřejmě nízké sebevědomí začala ale brzy dohánět. Začala se chovat nepatřičně a váženou rodinu začaly ohrožovat skandály nejrůznějšího typu.

Odklizení na Rhode Island

S Rosemary si nevěděli příliš rady, tak ji poslali po jejích patnáctých narozeninách do Elmhurstu, rezidenční čtvrti hlavního města státu Rhode Island. Na starost ji měly dvě jeptišky, které se z Rosemary snažily udělat lepšího člověka. To se jim ale moc nepodařilo. V zásadě za to mohla jedna jediná věc. Rosemariino IQ bylo pouhých 70. Mentálně odpovídala devítileté až dvanáctileté dívence.

Problémy se zvětšovaly

Nízká inteligence společně s vysokými nároky rodičů udělaly své. Rosemary trpěla náhlými výbuchy vzteku, které střídal nepřetržitý smích. Vzhledem k věku ji ovlivňovaly i rozbouřené hormony, pod jejichž vlivem se pak Rose nechovala příliš ctnostně.

Elmhurstský konvent jí nebyl dost dobrý, a tak utíkala, kdy mohla. Puritánská rodina, obklopená nejvlivnějšími politiky, pěnila vzteky. Zatímco na večírcích se smetánkou Rosemary považovali za roztomilou holčičku, ona ve skrytu duše trpěla stejně jako její rodiče.

Radikální řešení

Otec pracoval jako velvyslanec USA ve Velké Británii a taková faux paux už si nemohl dovolit. Společně s manželkou přistoupili k tomu nejradikálnějšímu řešení. Hlavní roli v tom tehdy sehrál doktor Walter Freeman, který v té době prováděl lobotomie. Lidé ho milovali i nenáviděli. V listopadu 1941 tedy uskutečnil s Dr. Jamesem Wattem operaci, při které odřízli mladé ženě čelní lalok mozku. Rosemary bylo v té době 23 let.

Byla někdo jiný

Při prováděném zákroku měla prý Rosemary zpívat Bůh ochraňuj Ameriku. Po provedení lobotomie byla odsouzena žít až do své smrti v psychiatrické léčebně. Byla jako jiný člověk. Ani prý nepoznávala své bratry. Rodině Kennedyových se hrůzný čin povedlo utajit celých dvacet let. Poté vyšla pravda najevo a na svoji obranu tvrdili, že Rosemary byla přece retardovaná už předtím.

Rosemary zemřela v roce 2005 ve svých 87 let přirozenou smrtí.

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu