Close search

Unesla Emanuelu mafie, zneužívali ji kněží? Jedna z největších záhad Vatikánu možná míří k vyřešení

Archiv Zdroj: Archiv

Jedna z největších záhad spojovaných s Vatikánem možná míří k vyřešení. Církevní stát oznámil, že nechá otevřít dvě hrobky, v nichž by se mohly nacházet ostatky zmizelé patnáctileté dívky. Emanuela Orlandi, dcera služebníka papeže Jana Pavla II., se ztratila před 36 lety. Jaký je celý příběh nešťastnice, kolem jejíhož zmizení kolují desítky divokých teorií?

Vatikán 11. července otevře dvě vytipované hrobky vyšetřovatelům, aby mohli podle testů DNA prověřit, zda se v nich nenacházejí ostatky Emanuely Orlandiové, dcery služebníka Jana Pavla II. Dívka se 22. června 1983 nevrátila domů z hudební lekce na flétnu a její rodina nemá ani po 36 letech ponětí, co se s ní stalo. Kolem celé kauzy koluje řada teorií, ke kterým notně přispěl fakt, že Vatikán se dlouhá léta k případu stavěl velmi vlažně.

Zmizení Emanuely se dá považovat za jednu z největších moderních záhad, která by mohla mít spojitost se sídlem katolické církve. Její rodina žila v samotném Vatikánu, otec pracoval pro tehdejšího papeže Jana Pavla II. Rozhodnutí Vatikánu otevřít dvě hrobky na malém hřbitově v blízkosti Baziliky svatého Petra předcházel anonymní tip adresovaný rodině, který vyzýval policii, aby hledali právě tam. Směr k hrobu Emanuely prý ukazuje socha anděla.

Série anonymů

Anonymní tipy přitom nejsou v tomto případu žádnou novinkou. Několik dní poté, co Emanuela zmizela, hledal už dívku prakticky každý policista v Římě a letáky s její fotografií byly vylepeny na domech i sloupech. Rodina tehdy obdržela hned několik záhadných telefonátů od mladých mužů, kteří vždy odmítali sdělit své pravé jméno. Tvrdili, že se jim Emanuela v den svého zmizení představila na ulici pod jménem Barbarella (nebo Barbara). Říkala prý, že právě utekla z domova, a proto se snaží vydělat si peníze prodejem kosmetiky značky Avon.

Podle rodiny Emanuela tehdy skutečně o přivýdělku z prodeje kosmetiky uvažovala, ale jen na základě toho, že ji někdo na ulici zastavil a tuto brigádu jí nabídl. Její sestra, se kterou si Emanuela těsně před zmizením telefonovala, jí ale řekla, ať se o podobné práci nejdříve poradí s rodiči.

Po skončení lekce v hudební škole čekala Emanuela s kamarádkou na zastávce na autobus, kterým jezdila domů. Pak ale kamarádku opustila a odešla ve společnosti jiné dívky. Naposledy prý byla viděna, jak nastupuje do tmavého auta značky BMW.

Divoké teorie

Od zmizení patnáctileté dívky uběhlo už více než 36 let a její rodina stále neví, co se stalo. Existuje mnoho teorií, mezi které patří i únos mafií. Další teorie mluví o tom, že dívka byla unesena proto, aby byla Itálie nucena propustit tureckého teroristu Mehmeta Aliho Agcy, který v roce 1981 postřelil papeže Jana Pavla II. Další verze hovoří o tom, že Emanuela byla ve Vatikánu zneužívána. Podle jiných odhadů zase její zmizení nemělo nic společného s katolickou církví ani Vatikánem, mohlo totiž jít o pokus o znásilnění.

O případu se opět začalo mluvit v souvislosti s loňskými nálezy lidských kostí při renovaci jedné z budov diplomatického zastoupení Vatikánu v Římě. Podle testů DNA ale ostatky nezvěstné dívce nepatřily. Nyní bude policie prověřovat dva hroby, které jí zpřístupní Vatikán.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA KAUZU, KTERÁ PATŘÍ K NEJVĚTŠÍM ZÁHADÁM VATIKÁNU!

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu