Close search

Tohle je nejstarší valentýnka na světě. Co skrývá uvnitř?

www.postalheritage.org.uk Zdroj: www.postalheritage.org.uk

Blíží se svátek sv. Valentýna a tedy i doba valentýnek. V minulosti se přáníčko místo do esemesek, Messengeru nebo WhatsAppu psalo (a často i kreslilo) na starý dobrý papír. Jedna z nejstarších klasických valentýnek pochází z roku 1790.

Prohlédnout si ji můžete v britském Poštovním muzeu a archivu. Na její přední straně ozdobené prostým, ale všeříkajícím srdcem stojí:

„Má drahá, to srdce, které v ruce máš,

se zlomí v půl, když jej otvíráš.

Právě tak mé srdce nemocné láskou bolí,

zraněné je a ve dví se zlomí.“

 

Vůbec nejstarší přání od Margery

A úplně nejstarší dochované přání k Valentýnu pochází ze 14. února roku 1477. Jistá Margery Brewsová tehdy na pergamen svému milému Johnu Pastonovi napsala mimo jiné i to, že požádala svou matku, aby se u otce přimluvila za větší věno. „Jestliže mě však miluješ a já vpravdě věřím, že ano, pak mě kvůli tomu neopustíš,“ píše doslova. Sama Johna milovala víc než všechny peníze světa. Neopustila by ho, ani kdyby měl jen polovinu svého jmění, ujišťuje ho v dopise.

V nejstarší dochované valentýnce na světě píše i o tom, že její touha a odloučení od Johna jí způsobují obrovské utrpení a že ho miluje nad všechny pozemské věci. John a Margery se nakonec vzali a jejich syn William se stal rytířem na dvoře krále Jindřicha VIII. Tuhle penězi nevyvážitelnou raritu uchovává Britská knihovna v Londýně.

Nejčtenější články