Close search

Tetování jako trend dneška? Omyl! Podívejte se, jak se ženy nechávaly zkrášlovat už ve 20. letech

vintag.es Zdroj: vintag.es

V dnešní době je naprosto běžné, že se nechávají ženy a dívky tetovat a už to zdaleka není záležitostí některé ze subkultur nebo skupiny fanynek tvrdé hudby. Dneska byste jen těžko hledali ženu, která žádné tetování na sobě nemá. Ale tušili jste, že tetování žen bylo populární už na konci 19. století? Podívejte se do naší galerie na unikátní historické snímky potetovaných žen.

Od třicátých let minulého století proniklo tetování hlavně mezi tzv “show girls”, tanečnice v nočních podnicích, které odhalovaly svá těla a nestyděly se za to. Mít tetování znamenalo jakousi smělost, okázalost, ale i progresivní chování. Podívejte se do naší galerie na "Bad girls", které v Americe holdovaly tetování ještě dávno předtím než začlo být tzv. cool u nás.

Tetování bývalo tabu

Po druhé světové válce začalo být tetování vnímáno negativně, protože bylo spojováno s tím, jak nacisté tetovali vězně v koncentračních táborech. Tetování potom na pár desítek let znamenalo tabu. S tetováním vycházeli hlavně trestanci z vězení, tudíž bylo celou socialistickou éru spojováno s vojnou a kriminálem. Tuto pověst si tetování neslo až do poslední dekády minulého tisíciletí, kdy se opět začalo tetování dostávat na výsluní oblíbenosti.

Zato na Západě přestává veřejnost šokovat už v šedesátých a sedmdesátých letech a začíná se o něj zajímat střední vrstva. V té době se také objevují první profesionální tatéři, kteří se tím začali živit.

Průkopnice mezi herečkami

V devadesátých letech  se zájem o tetování rychle zvýšil. Nejprve se začaly tetovat ve velkém celebrity, které byly tenkrát vidět, např. Pamela Anderson. Po ní začalo kopírovat zdobení těla mnoho žen. Stejně tak Mike Tyson, ten se nechal potetovat dokonce na obličeji.

Podle etnologa Martina Rychlíka došlo ke zvratu vnímání tetování u žen hlavně díky herečce Angelině Jolie v letech 2000 - 2003, kdy byla provdaná za Billyho Boba Thorntona, a která se začala ukazovat s potetovanými částmi těla ve společnosti.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu