Close search

Temperament ji neopustil: Co dnes dělá představitelka prostořeké princezny z Čerty nejsou žerty

csfd.cz Zdroj: csfd.cz

Zamlada šla představitelka drzé princezna Angelíny z role do role, ale diváci si ji stejně spojují hlavně s rolí královy dcery v pohádce S čerty nejsou žerty. Jak dnes žije tato temperamentní, upovídaná černovláska, které je dnes už přes šedesát?

Věnuje se divadlu

Česká herečka Dana Bartůňková se narodila 10. září 1957 v Praze. V roce 1981 Absolvovala hudebně-dramatické oddělení Státní konzervatoře v Praze a poté účinkovala 12 let v Krajském divadle v Kolíně. Poté dva roky hrála v pražském Divadle Komedie a v letech 1995-2005 v Divadle Skelet. Nyní spolupracuje s Pohádkovým divadlem Julie Jurištové.

Herecké začátky

Už za studií se objevila v televizi i ve filmu jako například Plechová kavalerie(1979), Zkoušky z dospělosti (1980) nebo Návštěvníci (1981-83) a Chlapci a chlapi (1988). Ve filmu poprvé debutovala epizodní roličkou ve filmu Karla Kachyni Setkání v červenci.

Dana Bartůňková vždy hrála jen vedlejší role jako Miladu ve filmu Hodina života (1981), doktorku Olgu v televizním seriálu Návštěvníci (1983), Boženku Bulisovou v lechtivé komedii Václava Matějky Anděl s ďáblem v těle (1983). Nejvíce se dostala do povědomí diváků v roli princezny Angelíny v pohádce S čerty nejsou žerty (1984). Poté si zahrála i hlavní roli ve filmu Skleníková venuša (1985) jako Jolana Horanská.

Film pomalu opuštěla

Od začátku devadesátých let se Dana objevovala před kamerami sporadičtěji. Když se jí zeptáte, jestli ji to mrzí, rozhodně to popře. Vyměnila totiž kamery za divadelní prkna. A dokonce nejen jako herečka. Píše hry a muzikály pro děti, režíruje i hraje. Přiznává, že divadelní prkna má ze všech možností herecké profese nejraději.

"Moje doména je divadlo, opravdu hraju velmi ráda. Kdybych vše, co dělám, měla seřadit podle oblíbenosti, tak je to divadlo, film a pak dabing," směje se Dana.

Vzpomínky na S čerty nejsou žerty

Na natáčení S čerty nejsou žerty vzpomíná Dana s radostí. Přiznala, že se na place sešla neuvěřitelná parta lidí a že nikdo po natáčení nespěchal do postele. Dýchánky po večerech se protáhly mnohdy až do rána a jelikož tehdy Daně bylo 27 let, nebylo to na její tváři znát. Dnes už je to horší. Dana Bartůňková je nyní pěkný kus ženské, jak jsme mohli vidět ve Vánočním Kameňáku z roku 2015. S přibývajícím věkem i kily je Dana více než smířená, narozdíl od některých hereckých princeznovských kolegyň, které svůj věk těžko snáší.

Je z ní principálka

Dnes se Dana mimo herectví věnuje i dalším tvůrčím činnostem pro divadlo. Píše a režíruje hry, hlavně pro děti a také navrhuje kostýmy. Představitelka prostořeké princezny se také stala principálkou Metropolitního divadla, které se specializuje na dětské muzikály.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu