Close search

Temná stránka Vinnetoua: Pět tajemství idola Pierra Brice, který by oslavil 90 let

Profimedia Zdroj: Profimedia

Filmový náčelník Apačů patří k idolům mládí, za které se člověk nemusí stydět. Představitel Vinnetoua Pierre Brice byl velký ideál a gentleman se šlechtickými kořeny, 6. února by oslavil 90. narozeniny. Následující zajímavosti vám ho přiblíží jako herce, ale i jako člověka.

1. Zabiják ve službě

Pierre Brice se narodil těsně před vypuknutím druhé světové války. Když mu bylo deset, boje probíhaly téměř pod okny jeho pokojíčku. V 15 se po vzoru otce přidal k odboji a v 19 letech narukoval do cizinecké legie. Díky tomu zažil boje v Indočíně, následně působil jako výsadkář v Alžírsku. Když pak v civilu přišla sláva a rozhovory s médii, vzpomínal, že jako uniformovaný si na svědomí připsal 3 lidské životy.

2. Velký válečník? Jen iluze

Briceovou nejznámější rolí je Vinnetou. Jak ale rudého válečníka všichni milují, tak ho ale Price nesnášel. Alespoň tak soudíme podle toho, že herec měl nejraději ten díl ságy, ve kterém Vinnetou zemře – Poslední výstřel. Doslova řekl, že scéna, jak „ho sejmuli“ je jeho nejoblíbenější. Možná bylo na vině to, že Pierre chtěl původně hrát Old Shatterhanda. Nebo třeba, že Lex Barker za roli Vinnetouova bílého bratra dostal víc peněz? Na náročnější scény si totiž Brice vyžádal pomoc kaskadéra, Jugoslávce Šimona Jagarineče.

3. Vynucený talent

Pierre Brice pocházel ze starého francouzského šlechtického rodu, rozhodl se ovšem věnovat se herectví. Rozhodně se u něj ale nedá mluvit o přirozeném talentu. Dost dlouho měl hraní jen jako vedlejšák a musel se živit jako taxikář a akrobat.

4. Gurmánský piják

Herec byl známý láskou k červenému vínu. Nejednou se chlubil, že se drží známého francouzského receptu na dlouhověkost – sklenka kvalitního vinného moku denně.

5. Vzal si svou stalkerku

No, alespoň z pohledu dnešní terminologie bychom Briceovu manželku Hellu Krekel mohli takto nazvat. Jejich první kontakt totiž proběhl tak, že Hella coby bláznivá fanynka hvězdnému herci psala obdivné dopisy, na které Pierre neodpovídal. Později se setkali osobně, přeskočila jiskra a nakonec o ní Brice mluvil jako o největším štěstí svého života. Dámy, tak to slyšíte – vyplatí se otravovat a hlavně v tom vytrvat!

Nejčtenější články