Close search

Smutný pohled: Fotografie Prahy po válečném bombardování

vhu.cz Zdroj: vhu.cz

V roce 2008 získal Vojenský historický ústav pozůstalost po fotografovi Stanislavu Maršálovi (1910-2004) a byl to zlomový okamžik. Stanislav Maršál měl ve své sbírce unikátní soubory fotografií, kterým tehdy nedisponovala ani Česká tisková kancelář. Fotograf pořídil mj. více než 250 fotografií Prahy těsně po náletech v únoru a březnu 1945.

První nálet byl omyl

I když šlo “jen” o dva nálety, ve své době představovaly z hlediska poměrně poklidného života v protektorátní Praze obrovský šok. První nálet 14. února byl důsledkem navigační chyby. Bombardéry původně letící na Drážďany, bombardovaly omylem Prahu.

Během náletů útočilo 62 letounů B-17, které shodily během pouhých pěti minut přes 152 tun bomb. Zahynulo na sedm stovek osob a zničena byla velká část benediktinského opatství na Slovanech. Zasažena byla ale i celá oblast na pravém břehu Vltavy směrem k Vinohradům, Nuslím a Vršovicím.

Cíl zničit průmyslové haly

Druhý nálet 25. března byl už záměrně cílený na Prahu, na průmyslové centrum na severovýchodě města. Provedlo ho více než 500 strojů B-17 a B-24 v celkem třech vlnách mezi 11.40 až 13.20 h. Při náletu byly těžce poškozeny vysočanské objekty Českomoravských strojíren (bývalá ČKD) a Pragy. Záměrem útoku bylo zabránit další výrobě lehkých stíhačů JgdPz 38 Hetzer v Českomoravských strojírnách.

Lidé umírali zbytečně

Bomby zasáhly i letiště na okraji Prahy. Celkem zahynulo při druhém náletu na 370 osob. Jak píše český historik Jan B. Uhlíř, více než dvacet obětí z prvního náletu bylo nalezeno až v 70. letech ve druhém patře sklepa jednoho vinohradského domu. Záchranné čety v roce 1945 prohledávaly pouze vrchní patro sklepa, takže obyvatelé, kteří se schovali v druhém patře, tam pomalu zemřeli.

Krátký čas na ukrytí

Letecké poplachy byly za války tak časté, že je mnoho Pražanů časem přestalo brát vážně. Domnívali se, že Praze,jakožto českému městu nehrozí žádné nebezpečí. Poplach při únorovém bombardování byl tak vyvolán až ve chvíli, kdy už skutečně probíhal nálet. Vzhledem k tomu, že samotný nálet probíhal velmi rychle, byl skutečný čas, potřebný k ukrytí, velmi krátký.

V naší galerii se podívejte na unikátní snímky rozbombardované Prahy, které jak už bylo řečeno pořídil fotograf Stanislav Maršál bezprostředně po náletech.

 

Nejčtenější články