Close search

Rybí polévka to nebyla. Jak vypadala staročeská štědrovečerní tabule našich předků

joseflada.cz Zdroj: joseflada.cz

Na svátečním stole nemohly chybět větvičky natrhané na svatou Barboru, tzv. barborky. Nad dveřmi visely větvičky jmelí a celá rodina se sešla u štědrovečerního stolu, když vyšla na obloze první hvězda. Tak vypadaly staročeské Vánoce. Co se podávalo v dávných dobách na Štědrý den k večeři a čím se zdobil stromeček?

Štědrovečerní devatero

Sváteční hostině předcházel půst, ale na Štědrý večer si i v chudších rodinách dopřávali několik chodů, protože lidé věřili v kouzelné devatero. Podle pověry platilo, že čím více bude chodů, tím bude příští rok větší úroda na poli. Půst skončil až tehdy, když vyšla první večerní hvězda.  

Hospodyně nesměla vstát od stolu, aby se na příští rok zase všichni sešli ve stejné sestavě. Dnes u některých rodin tato tradice přetrvává, akorát nesmí vstávat od stolu ostatní členové rodiny, naopak hospodyně může. Prvním chodem bývaly oplatky s medem (někdy také s česnekem nebo různými bylinkami). Druhým chodem bývala polévka, nejčastěji s houbami. Na Chodsku se pak podávala houbová omáčka. Rybí polévka se prosadila až v pozdějších dobách.

Lustěniny pro hojnost

Oblíbené byly luštěniny, nejčastěji se na Vánoce jedl hrách, protože klíček hrachu má podobu kalichu a podle tradice spojoval všechny stolovníky v dobrém i zlém. Nejdříve hospodyně odebrala z mísy hrachu po lžíci pro každé z domácích zvířat, potom si podle vážnosti a stáří nabírali ostatní.

Jedla se nezvyklá kombinace čočky na kyselo sypaná strouhaným perníkem. Tento pokrm měl stolovníkům přínést příští rok dostatek peněz. Tradičním jídlem byl houbový kuba, ve kterém nemohly chybět kroupy, jáhly, houby a česnek a brambory. V některých regionech nemohl chybět ani hrách se zelím.

Jako dezert ke staročeské vánoční tabuli patřila kaše s medem nebo míchané sušené ovoce.

Čím se zdobil stromeček

Po večeři zazvonil zvoneček a většinou hospodář přinesl do místnosti voňavý stromeček, který předtím tajně nastrojil. Jako ozdoby posloužily ořechy, perníčky, jablíčka, cukroví, řetězy a svíčky. Svíčky se zapálily a rodina začala zpívat koledy. Takto se u stromečku rodina scházela a zpívala každý večer, dokud se stromeček neodstrojil. Někde se místo stromku stavěly jesle.

Zkusíte dnes také podávat luštěniny v rámci štědrovečerní večeře? Většinou už dnes každý má bramborový salát s kaprem nebo klobásou, ale luštěniny můžete zakomponovat například do polévky, výborná je čočkoá polévka se slaninou a kořenovou zeleninou.

 

 

Nejčtenější články