Close search

Rowlingová tají svůj majetek a odmítá, že je miliardářkou. Jak žije autorka Harryho Pottera?

YouTube Zdroj: YouTube

Jméno spisovatelky J. K. Rowlingové zná ve světě skoro každý. Ať už se jednalo o malé dítě, které fascinoval svět Harryho Pottera, nebo rodiče, kteří museli její knížky svým ratolestem kupovat. Britská spisovatelka si našla cestu do životů milionů lidí. Sama ale o sobě velmi nerada poskytuje jakékoli informace. Za co tedy utrácí své jmění jedna z nejbohatších žen na světě?


I když Rowlingová dokázala miliony lidí přenést do kouzelného světa, její počátky zas tak pohádkové nebyly. Je o ní známo, že v jednu dobu jako matka samoživitelka žila na hranici chudoby. Její úspěch sice nepřišel s mávnutím kouzelné hůlky přesto potom, co svět objevil Harryho Pottera, majetek Rowlingové rostl jako díky nějakému kouzlu.

Rowlingová se velmi nerada vyjadřuje ke svému majetku a veškeré informace o něm si pečlivě střeží. V roce 2016 New York Times označil Rowlingovou za miliardářku a odhadl její majetek na 1.2 miliardy dolarů (27.2 miliardy korun). O rok později časopis Forbes byl ve svých odhadech mnohem mírnější a vypočítal jmění spisovatelky na 650 milionů dolarů. 

Knihy i filmy

Vzhledem k tomu, že knihy o kouzelnickém učni Harry Potterovi se prodávají od roku 1997, tak celkový počet prodaných výtisků pohybuje kolem 500 milionů kopií. Knihy se těšily takovému úspěchu, že poslední díl ságy pod názvem Harry Potter a relikvie smrti zbořil všechny rekordy a stal se nejlépe prodávanou beletrií na světě. Podle odhadů New York Times celková hodnota prodaných knih o Harry Potterovi odpovídala přibližně 7.7 miliardám dolarů. Pokud si autorka odnesla standardní autorské ohodnocení 15 procent, tak by jí mělo přistát na bankovním kontu 1.15 miliard dolarů. 

A to mluvíme pouze o literární předloze, která ale zároveň posloužila k natočení stejnojmenných filmů. Podle odhadů všechny filmy vydělaly společnosti Warner Bros. přibližně okolo 7.7 miliard dolarů po celém světě. V tom případě by za autorská práva měla Rowlingová získat svůj desetiprocentní podíl, takže po odehrání všech filmů by měla získat dalších 770 milionů dolarů. 

Nehledě ale na tyto neuvěřitelné částky, za její nejvýdělečnější období je považován rok 2017. V té době sice už uplynulo deset let od vydání poslední knihy a šest let od natočení poslední filmu, tak Rowlingová byla označena jako nejlépe placená spisovatelka na světě. Forbes tehdy odhadl její roční příjem na 95 milionů dolarů a v roce 2018 si měla údajně přijít na 54 milionů dolarů. Což jsou skutečně neuvěřitelné částky, které z britské spisovatelky skutečně dělají jednu z nejúspěšnějších ve svém oboru. 

Za co utrácí?

Samozřejmě Rowlingová nikdy nepřestala psát a i když její následující počiny nebyly ani zdaleka tak úspěšné jako původní knihy o mladém čaroději, tak knihy Harry Potter a prokleté dítě a filmy Kouzelná zvířata jí také jistě dobře přispěly do kasičky.

Za co ale tato žena utrácí své velké jmění?  Rowlingová velké finanční částky věnuje na charity. Podle odhadů mohla tímto způsobem věnovat na dobrou věc přes 150 milionů dolarů. Rowlingová například darovala Neurologické klinice v Edinburghu, kterou pojmenovala po své matce, 16 milionů. Finančně také podporuje organizace, která pomáhá malým dětem.

Pro sebe a svoji rodinu si také pořídila domy ve městech Edinburgh, Perthshire a Kensington. Také o své děti se spisovatelka velmi stará. Když si se svým manželem Neilem Murrayem koupila nemovitost v Edinburghu, tak svým ratolestem nechala postavit dům na stromě inspirovaný knižními Bradavicemi. Jenom samotná stavba ji tehdy vyšla na 330 tisíc dolarů (7,5 milionu korun). Kvůli této stavbě ale musel být zbourán i sousední dům v hodnotě přes 1,3 milionu dolaru (30 milionů korun).

Britská spisovatelka si tedy skutečně umí užít své vydělané peníze. Přesto podle svých slov si velmi dobře pamatuje na období, kdy jako matka samoživitelka neměla skoro nic. 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu