Close search

Robert Downey Jr. a Jude Law s lupou, buřinkou a houslemi aneb Sherlock Holmes a Watson pro nové milénium

Warner Bros. Pictures Zdroj: Warner Bros. Pictures

Robert Downey Jr. a Jude Law tvoří jednu z nejlépe sehraných dvojic filmového plátna. I díky tomu není jejich snímek Sherlock Holmes z roku 2009 jenom obyčejná popkornová zábava, ale špičková podívaná.

Ten první všechno ví, a co neví, si lehce zjistí, nebo domyslí díky svému neobyčejnému intelektu. Ten druhý je jeho věčně překvapený kolega, který se tak trochu veze ve víru událostí a situací, o nichž gentlemani mají jen číst, protože se jim nepatří je prožívat.

Sherlock Holmes a Dr. John Watson tvoří nesourodou dvojici, jejíž dobrodružství byla s úspěchem vydávána již ve třech různých stoletích. A zájem o ně neustává ani v tom jednadvacátém. Ať už jde o hyper moderní, televizní verzi s Benedictem Cumberbatchem, nebo tu filmovou, ve které hlavní roli ztvárnil Robert Downey Jr.

Sherlock v dobrých rukou

Hollywoodský velkofilm nazvaný jednoduše Sherlock Holmes (2009) je ukázkou toho, že někdy není na škodu, vynechat tolik oblíbený přesun klasické postavy do moderní doby. Místo toho se totiž podíval do poslední dekády 19. století, jen s moderními filmovými prostředky. A přestože tomu celému šéfoval britský režisér zvyklý na špinavé gangsterky, který si do hlavní role drze vybral Američana jako poleno, stvořil něco, čemu se bez přehánění dá říkat moderní klasika.

Ten režisér byl totiž britský talent Guy Ritchie (Podfu(c)k, Král Artuš: Legenda o meči, Gentlemani) a Holmese obsadil frenetickým Robertem Downey Jr. Mužem, který je schopný sehrát prakticky cokoliv, od vážné role až po vysloveně komediální etudy, aniž by převládal pocit, že předvádí pořád to samé. Dámské převleky kvůli utajení? Proč ne, díky Downeymu to nikdy nepřeleze hranici k trapné estrádnosti.

Záda jim jistil Brit Jude Law, který vnesl do postavy často pasivního Watsona stylovost a mužnost, díky čemu se neztratil, ani když došlo na akční scény. Těch je, protože snímek vznikl za velké peníze a v Hollywoodu, docela dost. Ale nejsou samoúčelné, jde o dobře fungující atrakci.

Neobyčejný Sherlock Holmes

Podle údajů Guinessovy knihy rekordů je Sherlock Holmes nejčastěji zfilmovaná lidská postava, dohromady se v kinech nebo televizi objevil 245krát. Od jeho zrodu v roce 1887 ho hrálo víc než 75 herců a jde o skutečně impozantní výčet - Christopher Lee, Charlton Heston, Peter O'Toole, Christopher Plummer, Roger Moore, John Cleese, Robert Downey Jr nebo Benedict Cumberbatch. Nejčastěji zfilmovanou literární postavou ale Sherlock není, prvenství drží Drakula s číslem 272.

Downeyho verze se s tržbami přes půl miliardy stala až nečekaně úspěšná a rychle si vyžádala pokračování s podtitulem Hra stínů (2011). To už se konečně fyzicky objevil na scéně také Holmesův věčný nepřítel, profesor Moriarty, a pátralo se i mimo Londýn.

Opět šlo o komerční úspěch, přesto se však na další pokračování čeká už téměř dekádu. Ale pokud pandemie koronaviru dovolí, o příštích vánocích dorazí do kin trojka. Ústřední herecké duo zůstává, jen Ritchieho na postu režiséra nahradí Dexter Fletcher. A protože to je pán, který má za sebou stylizované a úspěšné filmy Bohemian Rhapsody (2018) a Rocketman (2019), rozhodně půjde o zajímavou podívanou. Robert Downey Jr. a Jude Law samozřejmě zůstávají.

Na fotky z filmu Sherlock Holmes se můžete podívat do GALERIE:

Nejčtenější články