Close search

První dámy naší historie. Která byla oblíbená a která lidem pro smích

wikipedia Zdroj: wikipedia

V historii Československa se vystřídalo 9 prezidentů, jejichž manželky se staly prvními dámami. Některé tuto roli přijaly s nadšením a užívaly si ji, některé ji vnímaly spíše jako trest. Jak si stály první dámy Československa v oblibě veřejnosti?

Hana Benešová

Lidé ji milovali a ona sama byla manželovi Eduardovi vždy velkou oporou. Byla vždy usměvavá, kultivovaná a šířila kolem sebe pozitivní energii. Národ ji uznával a ctil. O manžela se starala až do jeho poslední chvíle. Zemřel ji v náručí 3. října 1948.

Svého muže přežila o 26 let a se ztrátou se nikdy nesmířila. Ani po smrti svého manžela nežila Hana Benešová nijak opuštěně ani izolovaně. Velmi blízkou osobou jí byla komorná Vilma Kulhánková, která sloužila manželům Benešovým od roku 1937 a paní Benešové až do její smrti.

Marta Gottwaldová 

Manželka Klementa Gottwalda se se svojí novou rolí nikdy nezžila. Držela se dál od veřejného dění. Na hradě se ale nechala oslovovat “milostivá paní”, což personál hradu bral s posměchem.

Stylem se snažila napodobit svou předchůdkyni Hanu Benešovou, ale vzhledem ke zcela odlišnému zázemí, výchově a v neposlední řadě i nevzhledné, obézní postavě se jí zdaleka nepodařilo dosáhnout její elegance a už vůbec ne obliby a popularity.

Marie Zápotocká

Tato první dáma přišla společenskému životu na chuť už od začátku. Nejprve se chovala ve své roli neohrabaně, neuměla být sama sebou a hrála si na něco, co nebyla.

Chtěla zůstat i pro veřejnost autentická, takže třeba svého manžela prezidenta Antonína Zápotockého oslovovala familiérně “táto”. I když byla komunistka, sympatické na ni bylo, že odsoudila sovětskou okupaci v roce 1968.

Olga Havlová

První porevoluční dámou byla Olga Havlová, předchůdkyně Dagmar Havlové. Olga během prezidentské funkce svého manžela zemřela na rakovinu, ale stihla si udělat známé jméno u nás i ve světě.

I když pocházela ze zcela jiných poměrů než její muž Václav (pocházela z židovské dělnické rodiny), poměrně rychle se dokázala sžít s pražskými intelektuály a vystupovala opravdu kultivovaně a s noblesu. Lidé ji měli rádi, proto nejdříve odsuzovali vztah Václava Havla s Dagmar tehdy Veškrnovou.

Dagmar Havlová

I když neměla jednoduchý start, svoji roli zvládla na jedničku. Václav Havel od začátku říkal, že není náhradou za Olgu, ale věděl, že si svoji pozici bude muset vybojovat sama a také se jí to povedlo.

Zapojila se do spousty charitativních projektů a získala od lidu podporu a úctu. Lidé si jí oblíbili, protože mluvila vždy na rovinu, nevyhýbala se jakýmkoliv otázkám a hlavně z ní bylo cítit, že prezidenta opravdu miluje. Byla mu oporou až do posledního dne jeho života.

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu