Close search

Příběhy českých značek: Pevný podpalovač PE-PO slaví 55 let na trhu

archiv Severochema Zdroj: archiv Severochema

Většina z nás se někdy setkala s pevným podpalovačem bílé barvy a nevabné vůně, kterému se odjakživa říká PE-PO. Známe ho, jako skvělého pomocníka v případech, kdy nám je zima a chceme si zatopit nebo když jsme v přírodě a větvičky ne a ne chytit. Jak šel čas s touto českou značkou, která bude letos na trhu již 55 let.

Vznik značky PE-PO 

Značka PE-PO vznikla v roce 1964. Název vznikl použítím prvních dvou písmen spojení pevný podpalovač. Spojitost s tradičním českým jménem Pepa tedy nehledejte. Zpočátku se pevné podpalovače vyráběly ručně. V prvních fázích výroby jste si mohli PE-PO koupit v sáčku nařezané na malé kousky, později se sáčky ještě balily do krabiček. Od 70. let už se ustálila forma, jakou známe dnes - výrobek je zabalený ve fólii.

Historie sahá dál

Historie výrobků typu pevného podpalovače je však mnohem starší a vede až do druhé světové války do britského výzkumného ústavu pro paliva. Tehdy se vědci snažili ztužit benzín do takové podoby, kterou by bylo možné bezpečně dopravit na frontu a tam ji skladovat. To byl vlastně prazáklad výroby pevného podpalovače.

Pouze tehdy, aby se benzín dostal opět do tekutého stavu, se produkt lisoval. Dnes se již samozřejmě benzín pro výrobu podpalovačů nepoužívá. Postupně ho nahradil technický petrolej, který v současné době nahradily speciální dearomatizované a odsířené frakce petrolejů, dále se používají alkány i parafíny.

Různé varianty podpalovačů

Nyní existují různé varianty výrobků, jenž jsou určovány složením, obaly, velikostí i počtem podpalů podle požadavků zákazníka. Dnes se vyrábí verze určené k podpalování v kamnech, ale i verze na rozdělávání ohně v grilech certifikované dle normy EN DIN 1860-3 stanovující požadavky na výrobky na grilování.

Existuje i prémiová verze bez zápachu. Podle sezony dnes dělá společnost PE-PO i limitované edice, jako například retro edice, zimní edice, čarodějnické edice. Další varianty jsou na bázi surovin z obnovitelných zdrojů, jako jsou dřevěné podpalovače a dřevitá vlna.

Pod značku PE-PO přibyly v průběhu doby další výrobky - tekuté, gelové a dřevěné podpalovače, lampové oleje nebo čističe komínů. Celkem jich je kolem šestadvaceti.

PE-PO ve světě

V roce 1985 se poprvé výrobky PE-PO exportovaly do zahraničí (NSR). V současné době exportuje Severochema výrobky z řady podpalovačů do více než 20 zemí (Slovensko, Maďarsko, Rusko, Německo, Ukrajina, Litva, Polsko, Rumunsko, Chorvatsko, Slovinsko, Řecko, Francie, Dánsko, Belgie, Švédsko, Spojené arabské emiráty, Izrael, Libanon, Kuvajt, Katar a další).

Přibližně 40% podpalovačů jde na export. Mezi nimi jsou i barevné varianty, například oranžová (putovala na Ukrajinu - vyráběly se na přání zákazníka v době tzv. Oranžové revoluce) nebo růžová (do Maďarska - pro tento trh je růžová varianta zavedena více než 20 let).

Ocenění

Značka PE-PO se dočkala také řady ocenění, například Czech Superbrands 2019, Design VD 2017 – Redesign produktové řady PE-PO nebo Volba spotřebitelů – Nejlepší novinka roku 2010.

Liberecká Severochema, kde se PE-PO vyrábí má v současné době celkem 10 různých výrobkových řad od čisticích prostředků a kosmetiky, přes podpalovače až po ředidla a technické kapaliny. Má dva výrobní závody, jeden v Liberci a druhý ve Varnsdorfu a celkem zaměstnává 102 zaměstnanců.

 

Nejčtenější články