Close search

Příběh Bohumila Kulínského: Věhlasný dirigent, kterému obvinění ze zneužívání dětí zničilo život

profimedia.com Zdroj: profimedia.com

Byl nalezen mrtvý ve svém bytě. Zemřel za zatím nevyjasněných okolností. Známý byl díky svému talentu, ale také ho proslavila kauza zneužívání nezletilých dívek.

Narodil se neméně talentovaným rodičům Bohumilu a Blance Kulínským, kteří se živili jako sboroví zpěváci. V roce 1973 pak společně založili dětský pěvecký sbor Bambini di Praga, který se stal známým po celém světě. V roce 2011 sbor zanikl z důvodu kauzy, která se kolem Kulínského v roce 2004 rozpoutala.

Bohumil Kulínský mladší dirigoval mimo jiné hudební tělesa v Čechách, v Japonsku nebo v Německu. Známý dirigent byl ženatý dvakrát a vždy s členkami sboru. Po rozvodu s první ženou se oženil s o šestnáct let mladší Lindou Vágnerovou, ani s ní mu manželství nevydrželo a v roce 2008 se rozvedli.

Na podzim roku 2004 byl obviněn za sexuálního zneužívání nezletilých členek sboru Bambini di Praga. Tehdy proti němu vystoupilo 49 údajně poškozených dívek a v roce 2009 ho soud odsoudil k pět a půlletému trestu. Kulínský však vždy svoji vinu popíral. Tvrdil, že sborem prošlo několik desítek tisíc dětí a že všechny byly spokojené a šťastné. Údajně měl souložit s šesti dívkami mladšími patnácti let. To ale Kulínský odmítal a přiznal, že sex s dívkami měl, ale jen se staršími patnácti let a vždy mimo sbor. Nicméně byl nakonec odsouzen, odseděl si polovinu z trestu a byl propuštěn na podmínku.

Po propuštění z vězení se o něho hudební tělesa příliš nervala a Kulínský působil jako manažer, dramaturg, asistent režie i taxikář. Také vydal knihu vzpomínek Volný pád spolu s autorkou Jitkou Škápíkovou. Pro časopis Reflex v jednom z rozhovorů uvedl, že po příchodu z výkonu trestu cítil velkou prázdnotu, kterou se všemožně snažil vyplnit nějakou činností.

Ještě ve vězení chtěl založit pěvecký sbor, což se mu ale nepovedlo zrealizovat, a dokonce trávil každý den dvě hodiny učením francouzštiny. Jeho poslední milenkou byla dívka, která jezdila právě do Francie. Kulínský měl tedy velkou motivaci k učení. Muž to byl bezpochyby činorodý a talentovaný. Další rozvoj v jeho činnostech však přerušila 15. září 2018 náhlá smrt.

Nejčtenější články