Close search

Před 65 lety dostal Nobelovu cenu. Život Ernesta Hemingwaye ukončila záhadná smrt

www.hemingwayhome.com Zdroj: www.hemingwayhome.com

Když se řekne jméno Ernest Hemingway, většině lidí okamžitě naskočí název novely Stařec a moře. A přesně za ni získal v roce 1954 Nobelovu cenu za literaturu. Život geniálního spisovatele však nebyl zrovna šťastný. Svědčí o tom i vzpomínky z jeho muzea na Floridě.

Ernest Hemingway byl americký spisovatel, který se narodil v Oak Park ve státě Illinois a je považován za čelního představitele Ztracené generace (Lost generation). Vyrůstal ve vážené rodině, kde matka byla velmi zbožná, a otec byl lékař, což v Ernestovi vzbudilo lásku k přírodě, lovu a sportu. Jako dítě hrál na violoncello a přitom boxoval, což využil do románu Fiesta.

První kruté zážitky

Rok po absolvování střední školy odjel do Itálie na italskou frontu první světové války jako dobrovolník ambulantních sborů Červeného kříže. Zde byl, jako první americký voják, těžce raněn. Po válce se živil jako novinář, působil i jako zahraniční zpravodaj, dopisovatel. Poté se jako reportér zúčastnil španělské občanské války.

Hemingway se stal členem skupiny amerických intelektuálů soustředěných v Paříži kolem Gertrudy Steinové – tzv. Ztracená generace. Zde začala jeho kariéra. Většina jeho děl je inspirována osobními zážitky z války i ze života po válce. V roce 1953 získal Pulitzerovu cenu a v roce 1954 dostal Nobelovu cenu za literaturu za své asi nejznámější dílo Stařec a moře.

Truchlivý osobní život

Málokdo ví, že Hemigway měl smůlu v lásce. Byl čtyřikrát ženatý, ale ani jedno manželství netrvalo příliš dlouho. S prvními třemi ženami se rozvedl, během manželství čtvrtého zemřel. Z prvních dvou manželství vzešly tři děti, z nichž dnes žije už jen Patrick Hemingway, rovněž spisovatel.

Poslední léta svého života strávil Ernest Hemingway na Kubě. V roce 1961 pravděpodobně spáchal sebevraždu (zastřelil se puškou) a nezanechal po sobě žádný vysvětlující dopis. Jeho smrt bývá také vysvětlována jako nehoda při čištění hlavně. Naopak pro sebevraždu mluví to, že byl zkušený lovec, u kterého je takováto nehoda nepravděpodobná, a jeho problémy s depresemi.

Muzeum Hemingwaye

Mnoho vzpomínek na geniálního literáta uchovává muzeum v Key West na Floridě. V tomto domě žil spisovatel v letech 1931 až 1939. Zajímavé je, že v budově a kolem ní stále žijí kočky – potomci domácích mazlíčků Ernesta Heminwaye. V roce 2009 se kolem nich dokonce rozhořel soudní spor – žalující strana měla za to, že kočky zde trpí. V domě postaveném v koloniálním stylu v roce 1851, napsal spisovatel řadu děl.

A jaké že jsou ty jeho vůbec nejznámější – romány Fiesta, Sbohem armádo či Komu zvoní hrana. Nejznámějšími povídkami jsou Tři povídky a deset básní, Za našich časů nebo Muži bez žen. Ale co zná určitě každý, je novela Stařec a moře.

Podívejte se na pár fotek ze života tohoto autora, které uchovává The Hemingway Home and Museum na Floridě.

Nejčtenější články