Close search

Pořádné retro: Unikátní fotografie Davida Bowieho s jeho slavnými kolegy

vintag.es Zdroj: vintag.es

David Bowie vlastním jménem David Robert Jones byl multitalent. Byl považován za průkopníka nových hudebních trendů. Svým teatrálním pojetím hudby směřoval vždy do světa filmu. Málokdo o něm ví, že to byl školený mim. David také mimo jiné pěstoval dobré vztahy s osobnostmi světové kinematografie i hudební scény. Přinášíme vám unikátní retro fotografie, které zachycují Davida Bowieho se svými přáteli - hvězdami 70. a 80. let.

Průkopník nových trendů

Nejčastěji používaným klišé o Davidu Bowiem je to, že jde o hudebního chameleona, který se rychle a podbízivě přizpůsobuje momentálně oblíbeným trendům. Skutečnost je však taková, že Bowie svou dobu téměř vždy předběhl a jeho tvorba stála právě u zrodu nových módních vln. Bowieho je možné považovat za "otce" moderní hudby od šedesátých let.

Vystřídal řadu stylů

Na konci šesté dekády začínal jako "hipík" a zpíval písně o lásce, počátkem sedmdesátých let byl průkopníkem glam rocku a nahrál několik písní s jasnými znaky metalu, jemuž bylo souzeno se rozvinout až o několik let později.

Bowieho alba ze 70. a 80. let předznamenala vznik divokého punku, ponurého gotického rocku i syntezátorové taneční hudby. Tyto styly by se jistě vyvinuly i bez Bowieho, ten však velkou měrou přispěl k jejich konečné podobě.

Pseudonym

V roce 1966 devatenáctiletý David Jones zjistil, že v tehdy mimořádně populární americké skupině Monkees působí jeho jmenovec. Usoudil, že pokud se chce sám proslavit, nemůže se jmenovat stejně jako jiná hvězda a zvolil si pseudonym David Bowie.

Vždy se odlišoval

V roce 1970 Bowie zkombinoval své zkušenosti s hudbou, pantomimou, buddhismem a natočil tématický epos "The Man Who Sold the Word", jenž zvrácenými texty popisoval mrazivou orwellovskou vizi budoucnosti - vládu strojů, sexuální perverze, pomatenost, bídu a osamělost.

Bowieho vizuálním poznávacím znamením se od jeho ranných počátků staly jeho oči, které měly následkem okolnostmi vynucené operace nestejnou barvu. Na koncertech David Bowie udivoval neobvyklými kostýmy, líčidly, častým vystupováním v ženských šatech, čímž podtrhoval svoji předstíranou bisexualitu a celou řadou postav a témat.

Od roku 1992 byla jeho manželkou modelka Iman. David Bowie zemřel v roce 2016 ve věku 69 let na rakovinu jater, se kterou bojoval 18 měsíců.

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu