Close search

Po slavné roli už příležitost nedostala. Neuvěříte, co dnes dělá Růženka z pohádky Jak se budí princezny

csfd.cz Zdroj: csfd.cz

Už spousty generací obdivuje roztomilou princeznu Růženku z pohádky Jak se budí princezny. Herečka, která hraje mladičkou a naivní princeznu, už si po své nejúspěšnější roli v mnoha filmech nezahrála. Filmování se sice vzdálila, ale divadlu se věnovala nadále. A nejen tomu. Neuvěříte, kolik tato všestranná umělkyně zastává činností.

Herecké kořeny

Dnes je známá pod jménem Marka Míková, narodila se ale jako Marie Horáková. Představitelka Růženky se narodila v Českých Budějovicích 28. prosince roku 1959. Její tatínek byl právníkem a maminka působila jako učitelka. Zřejmě tedy právě z maminčiny strany převzala Marie své umělecké vlohy. Již v dětství navštěvovala dramatický kroužek a nakonec se přihlásila i do hereckého konkurzu.

V roce 1974 režisér Karel Kachyňa připravoval adaptaci románu Marie Majerové Robinsonka. Na Marii Horákovou zbyla záporná role Madi. Jak později Marie vzpomínala, nebylo pro ni snadné hrát zlou dívku, ale snažila se a zřejmě právě díky této roli ukázala své herecké nadání.

Přelomová role

Ve třetím ročníku gymnázia si Marii vybral režisér Václav Vorlíček, aby ztvárnila postavu pohádkové Růženky ve filmu Jak se budí princezny. Tehdy sedmnáctiletá Marie byla skutečnou pohádkovou Růženkou s krásnou, něžnou tváří. Jen hlas jí propůjčila Naďa Konvalinková.

Úspěšná pohádka vynesla Marii na herecké výsluní. Jenže poté už žádná herecká nabídka nepřišla. Marie se několikrát pokoušel dostat na DAMU, ale neúspěšně - zřejmě kvůli svému otci, který byl vyloučen ze strany.

Divadlu se nevzdálila

Další osud však Marii opět přivedl k herectví, i když v jiné podobě. V době, kdy pracovala jako nápověda v Divadle v Hradci Králové, zaujala režiséra Jana Grossmana a ten si ji vybral do představení Dona Juana. V představení hrála rok a současně i zpívala.

Hrála v ženské kapele

Byla členkou ženské rockové kapely Zuby nehty, kde hrála na klávesy a basovou kytaru. Hudební styl kapely inklinoval k undergroundu, nicméně skutečný underground to nebyl. S menšími přestávkami hrála tato kapela do roku 2000, kdy se definitivně rozpadla.

V kapele se seznámila se svým dnes již bývalým manželem překladatelem a spisovatelem Tomášem Míkou. S ním má čtyři děti. I když musela plnit rodinné povinnosti, stihla vystudovat lidovou konzervatoř a následně dramaturgii a režii na DAMU katedru loutkářství.

Loutky v nemocnicích

Založila občanské sdružení Loutky v nemocnicích, jehož náplní je rozjasnit den hospitalizovaným dětem. Režisérských zkušeností potom nabyla v Divadle Minor, kam nastoupila po studiích a podílela se na inscenacích pro děti, např. Bajaja či Dlouhý, široký a bystrozraký. Z tvorby pro dospělé to byla např. inscenace Autobus nebo Podzem. V letech 1999 - 2001 působila také v Rádiu Limonádový Joe jako "moderatizátorka" a pracovala v programovém časopise 14.

Píše knížky pro děti a mládež

To, že se věnovala širokému spektru činností ji dovedlo až k pedagogice. Začala vyučovat obor Divadlo jednoho herce. Zřejmě největším paradoxem je další oblast, jíž se Marie věnuje. Jedná se o dabing. Pohádková Růženka, jejíž hlas byl v legendární pohádce předabován, se dnes sama věnuje dabingu, i když spíše na straně režisérské.

V poslední době se Marie Míková věnuje psaní pro děti. Fantazii propojenou se skutečnými vzpomínkami a postřehy z dětství reflektuje do knih - například Roches a Bžunda, JO537 nebo Knihafoss, za kterou byla nominována na Magnesiu Literu.

 

Nejčtenější články