Close search

Neznámé příběhy českých značek: Legendární hodinky Prim

wikipedia Czech joker Zdroj: wikipedia Czech joker

Už přes 70 let vyrábí tato nejznámější česká hodinářská společnost krásné hodinky. Přes různé peripetie je dnes společnost rozdělena na tři dceřinné společnosti. Logo však zůstalo stejné. Kdo by neznal typické modely Spartak nebo Pavouk. Přečtěte si příběh české značky, která vyrobila už přes 16 milionů kusů hodinek.

Nejisté označení

Tento příběh se začal psát už v roce 1946, kdy byl v Novém Městě nad Metují založen podnik Chronotechna Šternberk, který vyráběl nástěnné hodinky a budíky. Od roku 1969 začal nést jméno ELTON. Zanedlouho se začalo přemýšlet o rozšíření portfólia, a tak se začaly vyrábět i hodinky náramkové.

Prototyp se vyrobil v roce 1954. Tomu však předcházel několikaletý vývoj, kdy se hledalo nejlepší technické řešení. Protože zprvu nebylo rozhodnuto o značce nových hodinek, nesly první hodinky značení Spartak, teprve v roce 1958 začaly být značeny Prim. Od roku 1969 se pobočka Chronotechny v Novém Městě nad Metují plně osamostatnila od mateřské Chronotechny Šternberk, začala užívat jméno Elton a značku Prim v nové grafické úpravě.

První model

První model byl osázen 15 rubínovými kameny. Strojek hodinek se skládal z více jak stovky součástek o rozměrech desetina setin milimetru. Sériová výroba celkem 5 modelů se po dlouhých letech rozběhla až v roce 1957. Tehdejší Československo se tímto zařadilo mezi tucet států světa schopných vyvinout a vyrábět náramkové hodinky.

Jednička v Československu

Firma vyráběla v tomto období přesné hodinkové strojky s využitím v armádě, ale výroba hodinářského zboží byla určena i pro běžné občany. V období mezi lety 1949 až 1989 držela prakticky monopol ve výrobě hodinek pro ČSSR. Výroba hodinářského zboží byla rozdělena tak, že pobočka Elton (Chronotechna) vyráběla náramkové hodinky a nástěnné hodiny a ve Šternberku se pak vyráběly nástěnné hodiny a budíky.

"Primky" dnes

V současné době pokračuje výroba hodinek Prim v Novém městě nad Metují, kde nyní produkují 6 typů hodinkových strojků. Společnost si i nadále drží svoji úroveň kvality, tak jako na začátku působení. Jelikož kladou velký důraz na pečlivé zpracování strojků, můžete se spolehnout, že české Primky vydrží po několik generací.

Logo PRIM

V roce 1956 byla vytvořena značka a logotyp Prim šternberskou Chronotechnou pro označení jí vyráběných časoměrných zařízení. Jednalo se o písmena PRIM, která se ke kraji snižují a která mají okolo sebe shora přerušenou borduru, tzv. bochníkový tvar.

Dodnes se pod značkou PRIM vyrobilo přes 16 000 000 kusů hodinek. V roce 2008 byla otevřena zvláštní expozice v Městském muzeu Nového Města nad Metují, věnující se produkci značky hodinek od počátku až do roku 1994.

Názvy některých prototypů

SPARTAK, kalibr 50 byla první verze hodinek z Eltonu. Celkem jich bylo vyrobeno cca 6000 ks. Další produkce již byla označena jako PRIM. Dalším názvem byl Prim „Traktor“, kalibr 50 a Prim „Pavouk“, kalibr 50. Názvem v uvozovkách pojmenovali modely samotní uživatelé. Další za zmínku stojí Prim „TV“, kalibr 96 – hodinky s typickým obdélníkovým pouzdrem a číselníkem připomínajícím televizor.

 

Nejčtenější články