Close search

Nejkrásnější vánoční tradice. Které pořád letí a které byly zapomenuty?

pribramzije.cz Zdroj: pribramzije.cz

Dodržujete některé vánoční zvyky? Které jsou vaše nejoblíbenější? Vybrali jsme pro vás nejkrásnější aktivity, které se o Vánocích dělají již po několik generací. Můžete si letošní Vánoce některé z nich vyzkoušet.

Rozkrojení jablíčka

Rozřízněte jablko a podívejte se, co v sobě ukrývá. Podle pověry ten, kdo uvidí hvězdičku, bude celý následující rok zdravý. Rada zní, krájet vždy napříč, pak je úspěch zaručen.

Lití olova

Zkoušeli jste někdy tuhle činnost? Je to celkem zábava. Připravte si hrnec s vodou, kousky olova a ideálně speciální nadobku, kterou můžete použít k rozehřátí tohoto měkkého kovu. Po zkapalnění nad plamenem olovo nalijte do vody a zjistěte, co vám váš vylitý tvar připomíná.

Pouštění lodiček

Připravte si lavor s vodou a malé vánoční svíčky. Rozpulte několik vlašských ořechů a do prázdných polovin jejich skořápek připevněte voskem po jednom úlomku vánoční svíčky. Lodičky se zapálenými svíčkami se nechají plout po vodě. Majitele lodičky, která vydrží nejdéle svítit a nepotopí se čeká dlouhý a šťastný život.

Pouštění kapra

Jeden z novějších zvyků, kdy se sice kapr koupí, ale na Štědrý den ho jde celá rodina opět vypustit do přírody. Obzvlášť pro děti je to velmi hezká zábava, když mohou mít radost ze zachráněného rybího života. Tvrzení odborníků, že rybka nemá moc šancí na přežití, je v danou chvíli vedlejší.

Čekání na zlaté prasátko

Během štědrého dne má člověk do večeře dodržovat půst, aby viděl zlaté prasátko. Kdo tohle během Vánoc zvládne, zaslouží obdiv, protože se většinou ládujeme vším, co nám přijde pod ruku už od samého rána.

Šupiny pod talířem

Každý účastník štědrovečerní večeře má mít pod talířem ukrytou šupinu z kapra, která mu zajistí dostatek peněz po celý rok.

Cizí věci v domě

Do konce roku by se měly vrátit všechny cizí věci, které jsou v domě, jinak to může domácnosti přinést smůlu. Proto při předvánočním úklidu posbírejte vše, co vám nepatří a poctivě to vraťte.

 

Nejčtenější články