Close search

Národní muzeum se otevřelo pro veřejnost. Co vše je nové a kolik stála rekonstrukce?

archiv NM Zdroj: archiv NM

Historická budova Národního muzea prošla generální rekonstrukcí, která trvala 42 měsíců. Od 28. 10 je znovu otevřena pro veřejnost. Co vše se muselo zrestaurovat, aby Národní muzeum dostalo podobu, jakou mělo před 127 lety.

O založení Národního muzea se mluvilo už od roku 1818, ale do reprezentativní podoby se dostalo až na konci 19. století. Podle projeků Josefa Schulze byl v letech 1885 až 1891 vybudován unikátní palác, který se stal dominantou horní části Václavského náměstí. Stál přibližně dva miliony korun a byl tehdy nejvýznamnější budovou v Praze. Expozice se pak budovaly mnoho dalších let.

Od svého postavení nebyla budova více jak 120 let opravována, naopak stále více chátrala a nepřidaly jí ani válečné a okupantské útoky v letech 1945 a 1968. Došlo to až tak daleko, že v roce 2011 musela být z bezpečnostních důvodů pro veřejnost zavřená. Následovala dlouhá výběrová řízení a zasahování do už hotových projektů, nakonec se ale konečně v dubnu 2015 začalo rekonstruovat.

Vzhledem k havarijnímu stavu budovy se musel rekonstruovat celý objekt. Restaurováno bylo 495 velkorozměrných oken, 233 dveří, bylo vybudováno 6 nových výtahů pro přepravu osob a 6 nákladních výtahů. Budova byla vybavena moderními technologiemi a Historická budova byla propojena podzemní spojovací chodbou s vedlejší novou budovou Národního muzea. Díky rekonstrukci se výstavní prostor zvětšil o celých 30 %.

Jelikož je muzeum kulturní národní památkou, byl kladen důraz na zachování jeho podoby z roku 1891. Nyní se může pyšnit světlejším odstínem fasády a také malovaným zaskleným stropem nad hlavním schodištěm, které tam původně bylo. Také se vrátily vlajkové stožáry k fontáně, které tam roky chyběly.

Na začátku října 2018 byla stavba zkolaudována pro zkušební provoz. Do února 2019 budou ještě pokračovat dokončovací práce a zahájena bude i instalace stálých expozic, které budou návštevníkům přístupné na podzim 2019. Během téhož roku budou zpřístupňovány další expozice, např. Velcí čeští skladatelé. Náklady na rekonstrukci činí 1 795 334 935 kč včetně DPH.

Jak říká sám generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš “Rekonstrukce Historické budovy je jednou z největších a nejsložitějších rekonstrukcí v historii ČR, jak svoji velikostí, tak i rozsahem prací.”

Vstup do Národního muzea bude do konce roku pro všechny návštěvníky zdarma.

Nejčtenější články