Close search

Fronty na pomeranče i mončičáci. Fotografie z výstavy, která vzpomíná na Vánoce za normalizace

archiv Zdroj: archiv

Unikátní výstava v Tančícím domě Retro za socíku potrvá až do března a návštěvníkům připomene jak se žilo v 70. a 80. letech minulého století. Prosklené přízemí galerie se navíc proměnilo ve vánoční výlohu obchodního domu Kotva.

Musela se uspořádat sbírka

Na výstavě je k vidění kolem 1300 předmětů. Některé z nich jsou půjčené z barrandovských ateliérů a z České televize. Některé podle slov organizátorů bylo težší dohledat, jelikož doma už nikdo tyto staré exempláře nemá, staré panelákové byty už téměř k vidění také nejsou, takže se musela uspořádat sbírka, do které lidé přispívali vším, co z té doby pochází.

Nejstarší vánoční stojánky

Na výstavě můžete procházet plně vybavenými byty z dob normalizace. Vlastně si tam připadáte jako v Ikei, ale před 50 lety. Jedny z nejstarších věcí, co na výstavě jsou a jejich výroba sahá až do první republiky, jsou vánoční stojánky z muzea Domácí umění. K vidění je dále pro tu dobu  klasická fronta na exotické ovoce, spotřebiče české výroby, auto žigulík, zimní dovolená, pletená móda, která tehdy frčela a na své si přijdou i děti.

Dětský koutek

Samostatnou výstavou jsou hračky. Muzeum v Rychnově nad Kněžnou zapůjčilo exponáty, které nebyly ještě vystaveny. Patro pro děti je vybaveno interaktivní hernou, kde si děti v rámci workshopů mohou vyrobit masopustní masky anebo si v dětském koutku pohrát s legendární stavebnicí Seva.

Nechybí "Bohdalka"

Mezi vystavenými exponáty jsou i kostýmy Jiřiny Bohdalové z legendárního pořadu Televarieté. Ukázka pečení cukroví nebo vánoček v 70. letech také nechybí. Pokud si chcete prohlédnout výstavu sami a zavzpomínat nebo si jen představit, jak se žilo za socíku, můžete do Tančícího domu zavítat každý den od 9 do 20h. Výstava se uzavře 3.3.2019.

 

Nejčtenější články