Close search

Chodí u vás s koledou Barbora? Kde se tato postava vzala

krajepodsumavou.cz Zdroj: krajepodsumavou.cz

Je až překvapivé, kolik lidí u nás nezná svatou Barborku, jakožto postavu chodící v předvečer jejího svátku po vesnicích a nadělující dětem koledu. Čert a Mikuláš chodí po celé republice, ale Barbora je striktně regionální záležitost. Kde se tato postava vůbec vzala?

Někde chodí dodnes

Na českém venkově, ale i na Moravě a ve Slezsku byl ještě v 19. století zvyk chodit se sv. Barborou čili chodit s barborkou. V den sv. Barbory nebo v jeho předvečer chodily svobodné dívky nebo i vdané ženy z domu do domu, přičemž byly ustrojené za „Barborky".

V různých krajinách se oblékaly různě, někde do bílých šatů, jinde do černých, často měly závoj a na hlavě věneček. Zpravidla držívaly v ruce metličku a s ní dětem hrozily, ale nosívaly také košíčky, ve kterých byly dárky pro děti – jablka, hrušky apod. Jisté je, že vypadaly děsivě a děti se jí většinou bály. Za špatné chování dostaly bramboru, často i nahnilou. Tento zvyk někde přetrval do dnešních dnů.

Kdo byla svatá Barbora?

Svatá Barbora je patronkou horníků. Byla mučednicí, která se odmítala vzdát křesťanství. Byla vězněna ve věži a později jí vlastní otec za trest sťal hlavu. O její osobě nejsou zmínky, pouze kolují legendy. Svatá Barbora bývá zobrazována s věží v ruce nebo u nohou, případně drží kalich jako symbol víry, případně meč, který odkazuje na její smrt.

Horníci a pracovníci, kteří zacházejí se střelným prachem věří, že je sv. Barbora ochrání před náhlou smrtí. V některých hornických městech se v den jejího svátku pořádají průvody s rozsvícenými lampiony a svíčkami.

Větvička barborky

Větvička barborky se 4. prosince dává do vody na teplé místo, aby vykvetla a na Štědrý den. Mělo by se jednat o třešňovou větvičku. Pokud rozkvetla na Štědrý den, znamenalo to lásku a štěstí. Dnes už je tento zvyk spíše symbolický a především je to pěkná dekorace.

Pokud nemáte třešeň, můžete využít i jabloň, višeň, slivoň nebo zlatý déšť. Jestliže větvičku nestihnete utrhnout právě 4., pomozte si trochu teplou vodou.

Pranostiky, spojené s Barborou

Jaké počasí na svatou Barboru, takové bývá celý advent.

Je-li na den svaté Barbory hodně jinovatky na stromech, bude hodně ovoce v příštím roce.

Svatá Barborka bere dřevo ze dvorka.

Pokud jsou na svatou Barboru meze přikryty sněhem, bude hojně trávy.

 

Nejčtenější články