Close search

Československá televize pravidelně vysílá už 65 let: Podívejte se, jak vypadala první loga regionálních studií

Česká televize Zdroj: Česká televize

Česká televize je s námi už 65 let! První krůčky udělala v květnu roku 1953 a od 25. února 1954 už zvládla chodit úplně sama. Nejprve tři dny v týdnu, pak čtyři a nakonec... Jak vypadaly začátky našeho veřejnoprávního kanálu?

Vyzkoušeno... A vysíláme!

Ačkoliv první pokusy spustit u nás pravidelné televizní vysílání proběhly již před druhou světovou válkou, právě vřava mezinárodního konfliktu je na nějaký čas přerušila a odborní pracovníci se k nim vrátili až v době míru. Psal se 23. březen 1948 a v Tanvaldě skupina vědců Vojenského technického ústavu uskutečnila vůbec první ukázku televizního vysílání přístupnou veřejnosti. Setkalo se to s úspěchem, a tak mohl výzkum pokračovat.

V rámci mezinárodní výstavy rozhlasu MEVRO se pak uskutečnilo další pokusné vysílání, tentokrát už v Praze. První studio Československé televize stálo v Měšťanské besedě ve Vladislavově ulici na Novém Městě. Zkušební vysílání odtud bylo zahájeno 23. května 1953 a 25. února 1954 bylo pak prohlášeno za pravidelné.

Televize nejprve vysílala tři dny, v létě dokonce jen dva, posléze čtyři, v roce 1955 se to rozšířilo na šest dní a od 29. prosince 1958 televize své pořady vysílala celý týden. Brzy na to začala vznikat regionální studia v Brně, Ostravě, Bratislavě a Košicích. Na jejich loga se můžete podívat v galerii tady:

Už na začátku roku 1962 měla Československá televize milion platících diváků, a tak se začala budovat nová vysílací střediska, včetně toho na Kavčích horách, které ČT využívá dodnes. První etapa stavby byla dokončena na na začátku 70. let, a tak se tam pak vysílání přesunulo.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu