Close search

Amy, báječná Amy. Jedna z prvních pilotek světa zemřela záhadnou smrtí

Wikimedia Commons Zdroj: Wikimedia Commons

Byla průkopnicí ženského létání. Ve třicátých letech 20. století vytvořila řadu dálkových leteckých rekordů. Stala se první ženou, která se vydala na samostatný let z Velké Británie do Austrálie. Trvalo jí to 19 dní a překonala vzdálenost více než 18 tisíc kilometrů.

Do Austrálie letěla vlastním strojem, který pojmenovala Jason. Za druhé světové války pracovala pro civilní organizaci, která zajišťovala přepravu letadel britského královského letectva. Za svou činnost získala britský rytířský řád. Je tomu právě 79 let, kdy zemřela anglická pilotka Amy Johnson (1. července 1903 - 5. ledna 1941).

Blázen do letadel

Amy Johnson se narodila v anglickém Kingston upon Hull do rodiny obchodníka s rybami, zde i vyrůstala. Studovala na Sheffieldské univerzitě, avšak kvůli nepovedenému milostnému vztahu se rozhodla začít nový život v Londýně.

Zpočátku pracovala jako sekretářka v advokátní firmě. Náhodný výlet na malé letiště v Severním Londýně jí však změnil život. Létání jí okamžitě učarovalo a brzy začala na letišti trávit pozorováním letadel všechen svůj volný čas.

Podpora otce

Již roku 1929 Amy získala pozemní inženýrskou licenci typu C. Ve třicátých letech se stala členkou Yorkshirského klubu bezmotorového létání, kde se také zaučovala. Se začátkem kariéry jí pomohl její otec, díky němuž si mohla koupit své první letadlo. Otec byl také vždy jejím největším podporovatelem.

A přišla sláva

Světově známou se Amy Johnson stala roku 1930, kdy jako první pilotka přeletěla sama z Velké Británie do Austrálie. Odstartovala 5. května z Croydonu v hrabství Surrey, aby přistála 24. května v Darwinu, v Severním teritoriu. O šest dní později si letadlo poničila při přistání na letišti v Brisbane. Letadlo je nyní vystaveno v Muzeu vědy v Londýně.

Ocenění

Během svého života byla Amy mnohokrát oceněna. Dokonce o ní byla složena i populární píseň nazvaná Amy, báječná Amy. Byla zvána na otvírání různých událostí. Mezi lety 1935 až 1937 byla prezidentkou Ženské inženýrské společnosti.

Její otec roku 1958 věnoval sbírku vzpomínek a momentek Sewerby Hall. Roku 1974 byla v jejím rodném Hull odhalena její socha. A nebyla jediná. Jedna z nich, Amyina bronzová socha, byla roku 2017 plátkem The Guardian vyhlášena jako nejlepší ženská socha ve Velké Británii.

Osobní život

Roku 1932 se Amy Johnson vdala za skotského pilota Jima Mollisona. O ruku ji prý požádal po osmi hodinách po jejich seznámení. Téhož roku pak podnikla sólový let z Londýna do Kapského Města, kterým překonala dosavadní rekord svého manžela.

Později podnikli několik společných letů. V roce 1934 například v rekordním čase přeletěli z Británie do Indie. Roku 1938 však následoval rozvod.

Záhadná smrt

Po spoustě úspěchů pak přišel nečekaný konec letecké kariéry. Roku 1941 při jednom ze zimních letů sněžilo. Amy se odchýlila od kurzu a došlo jí palivo. Z letadla se jí podařilo na padáku vyskočit.

Spadla do Temže v místě, kde se vlévá do Severního moře. Kapitán okolo plujícího plavidla se ji pokusil zachránit, ale nezdařilo se a sám později zaplatil životem. Po čase se pak objevily spekulace, že byla sestřelena. Mohly by to potvrdit trosky letadla. Ty však stále leží na dně Temže.

NA LEGENDÁRNÍ PILOTKU AMY JOHNSON SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu