Close search

2000 let staré výroky slavného Julia Caesara platí i dnes

pixabay Zdroj: pixabay

Gaius Julius Caesar, politik, řečník a vojevůdce, jenž před více než dvěma tisíci lety formoval historii i geografii Evropy. Připomeňme si některé z jeho nejznámějších a nejinspirativnějších výroků, jenž čítáme dodnes.

Jedním z nejznámějších Caesarových citátů je: „Alea iact est.“ V českém překladu znamená: „Kostky jsou vrženy,“ a Julius Caesar jej údajně vyřkl, když se svými legiemi při tažení na Řím překračoval řeku Rubikon. Toto rčení popisuje rozhodující moment v situaci, který už nelze zvrátit.

Dalším slavným výrokem vojevůdce je: „Veni, vidi, vici,“ i v češtině známé: „Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem“. Zaslal jej jako „telegram“ senátu po vítězství v bitvě u Zely proti králi Farnakovi v roce 47 př. n. l., tři roky před svou násilnou smrtí.

„V očích mi vidíš sílu a hrdost, kterou jsem získal ze zlomení smutku po bitvách prohraných, každý ten jeden pád stojí za něčím, co nazývám vítězstvím.“ Tento Caesarův výrok nás v redakci zaujal nejvíce, ačkoli jsme jej neznali. Hovoří o poučení ze životní situace, která nás vždy nakonec posílí, i když nám možná z počátku vezme všechnu energii a chuť pokračovat. Časem se zvedneme a bohatší o novou zkušenost se pouštíme do dalších životních „bitev“.

 

Nejčtenější články