Close search

130 let staré snímky vážných nemocí: Na co byla tehdejší medicína krátká

Utrecht University Hospital Zdroj: Utrecht University Hospital

Nově digitalizované snímky univerzitní nemocnice v holandském Utrechtu vyprávějí o temných časech lékařství. Na konci 19. století si lékaři fotografovali ty pacienty, se kterými si zcela nevěděli rady. Tehdejší nemoci se příliš nelišily od těch dnešních, ale medicína ještě nebyla tak vyspělá, takže se choroby vyvíjely do smutných rozměrů. Posuďte sami!

Mezi nejstarší nemocnice v Holandsku patří jednoznačně ta ve městě Utrechtu. Přináleží ke zdejší univerzitě, která byla založena v roce 1636, a patří tak k nejstarším vzdělávácím institucím v celé zemi. Zpočátku tu studovalo pouze pár desítek studentů, ale už na přelomu století vzkvétala jako málokterá jiná. Filosofie, teologie a samozřejmě lékařství tu bylo na velmi vysoké úrovni. Nemocnice coby součást výukových zařízení tu fungovala v různých podobách už počátku existence univerzity.

Unikátní snímky lékařů

Součástí léčby byla vždy i vědecká část. Lékaři zkoumali původy nemocí, metody léčby, úmrtnost. A u případů, s nimiž si nevěděli rady, pořizovali fotografickou dokumentaci. Díky těmto fotografiím (naše kolekce pochází z devadesátých let 19. století) můžete vidět, jak tehdejší špatně léčitelné nemoci vypadaly. Byly velmi podobné těm dnešním, ovšem medicína ještě tehdejším pacientům nedokázala pomoci tak úspěšně jako dnes.

Nejčtenější články