Close search

Zlomené srdce? Není to jen poetický výmysl, jeho existenci potvrzují i lékaři

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Všichni víme, jak těžké je prožít nešťastnou lásku. Lidské vztahy jsou natolik složité, že se ani při sebevětším snažení nedokážeme vyhnout rozchodům, nebo dokonce rozvodům. Jde o psychicky náročné situace, kdy hladina stresu roste do závratných výšek. Silná emocionální zátěž se negativně podepisuje na psychice, ale i fyzickém zdraví. Reálně může postihnout také srdce.

Termín zlomené srdce není vyhrazen jen básníkům a filosofům, i medicína pracuje s pojmem "syndrom zlomeného srdce". Připomíná infarkt, představuje poruchu srdečního rytmu, která se objevuje i u naprosto zdravých pacientů. Vždy přichází v důsledku intenzivního citového traumatu. Rozchod, zklamání, zrada partnera, jednoduše nešťastná láska opravdu může vést k srdečním problémům.

Ženy mají srdce křehčí než muži

Ženské srdce je ke zlomení náchylnější než srdce mužské, poeticky řečeno. Fakticky syndrom zlomeného srdce postihuje většinou ženy. K rizikovým faktorům patří přecitlivělost, úzkosti, deprese a další případy, kdy je nějak narušená psychika.

Mechanismus syndromu není vědecky zcela popsán. Přesto se hovoří o tom, že nešťastná láska a s ní spojený zármutek oslabuje imunitní systém. Na druhé straně ohrožuje systém kardiovaskulární, zvyšuje krevní tlak a srdeční tep.

Jak vypadají příznaky?

Intenzivní emoce a stres vedou k vyplavování hormonů. Právě hormony jako kortizol nebo adrenalin se podílí na bolesti pociťované v oblasti srdce. Bolest, resp. příznaky syndromu jsou tak závažné, že postižení vyhledávají odbornou pomoc. Bývají prvotně ošetřeni s podezřením na srdeční selhání, avšak změny na EKG infarktu neodpovídají. Na rozdíl od chorob kardiovaskulárních systému nedochází k poškození srdce ani koronálních tepen. Problémy bývají dočasné a postupně mizí.

Vědci, kteří se o syndrom zlomeného srdce zajímali, došli sledováním případů z praxe k závěru, že syndrom má jiné načasování než klasický infarkt. Zatímco infarkt se nejčastěji vyskytuje v zimě, syndrom zlomeného srdce lékaři řeší převážně na jaře a v létě.

Jakkoli to vypadá beznadějně, i zlomené srdce je "pouze" stresovou situací, které k životu zkrátka patří. A stresové situace se můžeme naučit zvládat. I když člověk může pociťovat velkou ztrátu, vždy je naděje, že mu láska zase přijde do života. Zlomené srdce není setrvalý stav.

Syndrom zlomeného srdce není jediný podivný syndrom ohrožující lidskou psychiku. Další zvláštní psychózy a syndromy popisuje FOTOGALERIE:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu