Close search

Za chvíli to vypukne: Stres, deprese a pondělní ráno. Proč je tomu tak?

Unsplash.com Zdroj: Unsplash.com

Dva víkendové dny uběhnou někdy až příliš rychle na to, aby člověk nabral dostatek sil na nový pracovní týden. Zejména když se mu přízrak pondělí vznáší nad hlavou již od pátku.

Nejen neděle má svoje blues, ale pondělí si ho vysloužilo také. Čím? Zjednodušeně řečeno už jen svojí existencí.

Jde totiž o den, který rázně přeruší víkendový relax a není neobvyklé, že s myšlenkou na něj strávíte i sobotu a neděli.

Práce a zase práce

V pondělí ráno objektivně všechno trvá podstatně déle, než obvykle. Vstávání, posílání dětí do školy, cesta do práce... Lidský organizmus potřebuje čas, než se přenastaví na to, že musí po dvou dnech začít fungovat jinak.

Pokud ale pondělky vysloveně nesnášíte, možná za tím jsou i další důvody. Na prvním místě je patrně to, že nemáte rádi svoje zaměstnání, respektive se v něm necítíte komfortně. Jasně, lidí, kterých práce je uspokojující, zábavná a obohacuje každou minutu jejich dne, není moc. Většina z nás má před sebou rutinu, smíchanou s občasnými obdobími vzrušení nebo alespoň spokojenosti.

Pokud je těchto okamžiků málo, něčím se zaměstnejte. Možná to pomůže zvýšit četnost momentů, díky kterým jste ve své práci šťastní. Existuje něco, co by obnovilo váš zájem o práci? Lze v rámci vaší společnosti změnit pozici a zkusit nové výzvy? Jsou k dispozici zajímavá školení nebo kurzy? Pusťte se nejdřív touto cestou, než se rozhodnete pro změnu zaměstnavatele.

Víkendový život

Sobota a neděle jsou obvykle dny, které strávíme relaxem, a to nejen tím pasivním. Věnujeme se koníčkům, rodině, přátelům, jezdíme na výlety a sportujeme. Prostě pohoda.

Pokud se o sebe takto staráte jenom o víkendech, pondělí ráno je logicky začátkem pěti dnů deprivace. Všechno to dobré je najednou pryč a na vás se navalí úkoly a zase jenom úkoly.

S tím souvisí i mezilidské vztahy. Projekty, které vyžadují vzít si práci domů nebo na víkendy, jsou zabijáky rodinného života. Nespokojenost s prací tak může být i signálem, že vám chybí teplo a intimita, kterou od svých vztahů dostáváte. A kterým dnem že to začíná pracovní týden?

Víc o pondělním blues najdete v GALERII:

Nejčtenější články