Close search

Vědci krmili prasata sladkou vodou a zjistili, jak na náš mozek působí cukr. Stejně jako tvrdé drogy

Unsplash.com, Jakob Owens Zdroj: Unsplash.com, Jakob Owens

Vědci z prestižní dánské Aarhus Univerzity zjistili, že cukr umí lidské tělo nakopnout stejnou měrou jako nezákonné drogy. Uvádí to nová studie publikovaná v časopise Scientific Reports, jejímž hlavním autorem je Michael Winterdahl. Výzkum proběhl na prasatech, která mají podobně velký a složitý mozek jako lidé.

Studie se zabývala primárně otázkou, zda sladké jídlo a pití vyvolává takové podněty v mozku, které jsou svým návalem požitků shodné s aktivním užíváním drog.

Cukrová voda pro prasata

Vědecká studie probíhala s pomocí sedmi prasat, kterým byly podávány dva litry cukrové vody po dobu dvanácti dnů. Výsledkem studie pak bylo porovnání mozku prasete před začátkem studie a při jejím konci. Byly tak zjištěny přímé souvislosti mezi příjmem cukru a psychologií mozku, které mohou mít vysoce nezdravé účinky.

Systém odměn v novodobé studii

Studie vychází ze systému odměn, který byl popsán v padesátých letech 20. století. Ten se zabýval působením psychoaktivních látek na mozek a následnými behaviorálními změnami v podobě závislostního chování. Otázkou zkoumání tak byla korelace mezi chováním a změnami mozkových funkcí.

Pouhých dvanáct dnů trvání studie stačilo, aby nastala zásadní změna v dopaminových a opioidních systémech mozku zkoumaných prasat.

Vyvrácení mýtu o cukru

Autor studie Winterdahl se tak snažil vyvrátit známé mýty o cukru. Zdůrazňoval, že část mozku, která je odpovědná za pohodu a štěstí, byla aktivována již po prvním příjmu cukru, což je ve svém důsledku extrémním zjištěním.

Může-li po tak krátké době cukr fungovat jako silný opiát, jsou následně naprosto potlačeny podněty, kterými jsou například učení či sociální interakce – a ty jsou pro mozek oproti účinkům cukru přirozené.

Nezdravý účinek cukru

Prasata byla pro tento výzkum vybrána pro svůj velký a složitý mozek, který je podobný tomu lidskému. Lze ho tak zkoumat pomocí lidských skenerů. Ani tento výzkum však nepřináší komplexní znalost o cukru, který je stále lidstvu částečně záhadou a je nedostatečně prozkoumán.

S jistotou však říci, že působí-li cukr takto zásadním způsobem na mozek uživatele, mohlo by se jednat o další velice nezdravý účinek cukru, kterým by mohlo být narušeno přirozené fungování systému odměňování mozku. To by mohlo vést až k poškození dopaminových drah v mozku, s čímž je úzce spojen např. vznik Parkinsonovy choroby.

NA PŘEKÁŽKY, KTERÉ BRÁNÍ MOZKU POŘÁDNĚ FUNGOVAT, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroje:

Scientific Reports, nature.com/srep

Česká psychiatrická společnost, cspsychiatr.cz

Evening Standard, standard.co.uk

Wikipedia.cz, téma dopamin

Nejčtenější články